Hae vinkkejä:

Rönkä, Matti :

Kirja on kolmen sukupolven, kolmen miehen romaani. Keskiössä on Eino, joka kirjan alussa palaa sodasta. Einon sotakokemuksiin ja sodanjälkeiseen aikaan palataan takautumina. Eino on yhdeksänkymppisenä muistisairaana sairaalassa, jossa hänen pojanpoikansa Joonas käy häntä katsomassa. Joonas kiinnostuu ukkinsa elämästä hänen ampumahaavojensa takia, jotka eivät ole kuitenkaan tulleet sodassa. Einon elämä avautuu pala palalta. Kaikkea hän ei halua kuitenkaan edes pojalleen tai pojanpojalleen kertoa.  Kirjailija on onnistunut luomaan koukuttavankin kertomuksen hänen elämästään. Myös suhde vaimoon Kerttuun sekä heidän poikaansa saa valotuksen.  

Tärkeäksi muodostuu sodan jälkeen Einon tiedusteluretki rajantakaiseen Karjalaan. Kirjan henkilöiden, kolmen miehen, elämänvalinnoista ja elämän kipupisteistä on kirjassa kysymys.
"Eino on romaani nuoruudesta ja odottamattomista, kohtuuttomilta tuntuvista valinnan paikoista. Valinnoista, joihin ei ole valmis, ja seurauksista, jotka kulkevat reppuselässä mukana läpi elämän."

Kirjailija Matti Rönkä on Outokummusta lähtöisin oleva kirjailija, joka on aikaisemmin julkaissut dekkareita ja saanut Viktor Kärppä -dekkareistaan paljon kiitosta ja palkintoja. Tämä romaani on kirjailijan uusi aluevaltaus.

Seija


Ninka Reittu (s. 1982) on Pohjois-Karjalassa Liperissä asuva kuvataiteilija ja artesaani, joka tekee kuvituksia ja sarjakuvia. Messi ja Mysteeri - kaikki järjestyy on hänen ensimmäinen oma kuvakirjansa. Kirjassa seikkailee Ylä-Kattilan kissaperhe, jonka keskimmäinen poikanen on Messi. Mummolamatkan aluksi se joutuu vahingossa eri junaan kuin muu perhe, ja siitä alkaa seikkailu. Mysteerikissa tulee apuun.

Kirjailijalta on ilmestynyt syksyllä 2014 samasta kissaperheestä kertova kuvakirja Messi ja Mysteeri – käpälät kohti seikkailua, jossa Messin ja Mysteerin seikkailut jatkuvat. Tällä kertaa etsitään isän tekemää kalastusrobottia, joka on varastettu.

Seija


Ninka Reittu-Kuurila (s. 1982) on Pohjois-Karjalassa Liperissä asuva kuvataiteilija ja artesaani, joka tekee kuvituksia ja sarjakuvia. Messi ja Mysteeri - kaikki järjestyy on hänen ensimmäinen oma kuvakirjansa. Kirjassa seikkailee Ylä-Kattilan kissaperhe, jonka keskimmäinen poikanen on Messi. Mummolamatkan aluksi se joutuu vahingossa eri junaan kuin muu perhe, ja siitä alkaa seikkailu. Mysteerikissa tulee apuun.

Hauska ja omaperäinen kuvitus tukee tekstiä, joka on myös Reitun kirjoittamaa. Kirjailijalta ilmestyy syksyllä 2014 toinen lasten kuvakirja Messi ja Mysteeri – käpälät kohti seikkailua, ja Messin ja Mysteerin seikkailut jatkuvat. Omissa kirjoissaan hän käyttää nimeä Ninka Reittu.

Hän on kuvittanut myös joensuulaisen Tarja Makkosen kirjoittaman lastenkirjan Önnö ja kirjava kissa, joka ilmestyi vuonna 2013. Hauskat kissa- ja muut hahmot ihastuttavat tässä lastenkirjassa, jossa kertomus vie Pölläsen perheen elämään. Perheeseen kuuluvat äiti, isä, Mimmi, Jehvakka ja Önnö. Keskushenkilö Önnö on kuusivuotias, ja kirjan kertomukset sopivatkin ääneen luettavaksi tai lukemaan opettelevan ensimmäiseksi kirjaksi.

Seija

 


Paitsi runoja Paula Sainio on kirjoittanut paljon aforismeja. Tässäkin runokokoelmassa on runojen lisäksi myös muutama aforismi. Koivikkoyö on Paula Sainion neljäs runokokoelma. Puhtaasti aforismikokoelmia on ilmestynyt neljä. Kokoelman runot ovat runoja elämästä, ja luonto on Sainion runoissa vahvasti läsnä. Runoissa näkymätön tulee näkyväksi.

Räikeänvihreäksi väritetty ruoho/ roihuaa jaloissa kysellen kasvuaan./ Tännekö itseni valitsin?// Aamut saapuvat taas/ jokin käki niitä aina kukkuu/ koivikkoyössä.// Minulla on monta kesää:/ ensimmäinen lapsuudessa,/ toinen tänä sunnuntaina/ ja kolmantena linnut

Aforismeissa Paula Sainio on parhaimmillaan. Ne ovat tarkkoja ja osuvia mietelmiä ihmisenä olemisesta.

Puun ja kuorenkin välissä mahtuu kasvamaan./ Ihminen voi kasvaa ehjäksi vain mosaiikin tavoin: palasen kerrallaan.// Viimeinen puuttuva pala on juuri/ keskeneräisyyden hyväksyminen.

Seija


Vaarnamo, Ulla :

Runokokoelma on Ulla Vaarnamon ensimmäinen runoteos. Hänen runojaan on kyllä julkaistu alan lehdissä aikaisemmin. Nämä yksitoista ovea ovat olemassa hänen kesäpaikkansa rakennuksissa Pohjois-Karjalassa, Pielisen rannalla, jonne runojen aiheet sijoittuvat. Kirjan esittelytekstin sanoin: "kokoelman runot kertovat yrityksestä raivata alkuperäinen luomuluonto esiin itsestä ja ympäristöstä". Runoissa kannetaan huolta luonnosta ja maapallon tilasta, mutta kuitenkin ihmisestä ja hänen valinnoistaan on kyse näissä runoissa.  Myös lapsuuden kesät ja vanhemmat ovat läsnä runoissa, ja äidin kuolemaa käsitellään.

Odotan kuten ikikatajat./ Täytän keuhkot hitaasti, kuulen/ sydämen sykkeen, veren kohinan./ Tarvitsen hiljaisuuden jotta kuulen viestit,/ hien jotta tunnistan kehoni rajat./ Yksi tähti riittää.

Osalla runoista on nimi, kuten Musta kuusi I, II ja III, Hiirijalanjälki, Siilijalanjälki, Niityn olomuodot. Niityn olomuodot on hauska neliosainen runo, jossa neljäntenä kesänä suuren vaivannäön jälkeen niitty kukkii. Maapallon rajallisuus ja ihmisen toiminta Äiti maata, Gaiaa, vastaan tulee voimakkaana esiin muutamassa runossa. 

Seija


Näytetään tulokset 1 - 5 / 7
Merkintöjä per sivu 5
jostakin 2