Hae vinkkejä:

Tietoinen minämme voi pitkästyä, mutta mikrobivaltakunnassamme tapahtuu koko ajan hämmästyttäviä asioita lähes huomaamattamme. Bakteerit kouluttavat immuunijärjestelmäämme, pilkkovat ruokaamme, huolehtivat energiansaannista, valmistavat vitamiineja ja hävittävät myrkkyjä. Suoliston hyvät asukkaat pitävät epätoivotut kurissa ja pyrkivät kaikin voimin huolehtimaan hyvinvoinnistamme. Giulia Enders kertoo hauskasti ja havainnollisesti tieteelliseen tutkimukseen nojaten suoliston toiminnasta ja vaikutuksesta terveyteen ja mielialaan. Hän antaa myös käytännön ohjeita, miten voimme soveltaa uutta tietämystä pitääksemme ruuansulatuselimistömme, siellä asustavan mikrobimaailman ja samalla itsemme tyytyväisempinä ja parempivointisina. Suositukset ulottuvat pikku jakkarasta perunamuusiin. Jill Endersin leikkisä piirroskuvitus täydentää pirteää tekstiä.

Sirkku


Se, että  koira ryhtyy ohjaamaan sokeaa kissaa ei ehkä tunnu yhtä epätodennäköiseltä kuin, että kissa toimii sokeutuneen koiran opastajana.  Jennifer Holland kertoo kirjassaan Yllättävät ystävykset kissojen ja koirien välisen kiintymyksen lisäksi vielä epätavallisemmista ystävyyssuhteista.  Lammas huolehtii orvosta norsunpoikasesta, ja kesyrotta käpertyy mielellään kissan syliin. Jälkimmäisessä tapauksessa lukija alkaa tosin epäillä toksoplasmatartuntaa, jonka kerrotaan vähentävän rottien pelkoa saalistajiaan kohtaan. Koirat toimivat usein keinoemoina toisten lajien poikasille: possuille, pikkupandoille, oravanpoikasille ja jopa pöllöpienokaisille. 

Erikoisempaa on, että orpo sarvikuonon poikanen hyväksyy kilpikonnan sijaisemokseen.  Eri lajien poikaset leikkivät sovussa keskenään: oranginpoikaset tiikerinpentujen kanssa ja leijonanpentu aavikkoilveksen pentujen kanssa. Usein ihminen on apuna tutustumisessa, mutta eläimet voivat myös itsenäisesti valita ystävänsä, kuten seepra valitsi gasellin. Eri eläinlajien välistä kiintymystä ei synny vain eläintarhoissa tai lemmikkieläinten keskuudessa. Leopardin ja lehmän lämpimät tunteet tosiaan kohtaan hämmästyttivät intialaisen kylän asukkaita.  Kirjan 47 tositarinaa täydentävät hellyttävät valokuvat.

Sirkku


Viime aikoina on ilmestynyt useita kirjoja hengenvaarallisen kriisin läpikäyneiden ihmisten kuolemanrajakokemuksista. Uskonnonfilosofi Leo Näreaho lähestyy aihetta tieteen näkökulmasta. Yhtenä harvoista rajakokemuksiin perehtyneistä tai niistä kiinnostuneista suomalaisfilosofeista tai teologeista hän esittelee kirjassaan huolellisesti kaikki tärkeimmät tutkimukset, jotka koskevat eri asteisia ja eri kulttuureissa tapahtuneita kokemuksia. Pääpaino on nykyajassa, mutta historiakaan ei unohdeta.

Tutkija selvittää perusteellisesti, mutta yleistajuisesti myös erilaisia teorioita, joiden avulla rajakokemuksia on pyritty selittämään. Lopuksi kirjoittaja kehittelee omaa näkemystään tietoisuudesta ja kuolemanrajakokemuksista sekä pohdiskelee kokemuksien yksilökohtaista ja laajempaa merkitystä.

Sirkku


Nagel, Thomas: :

Onko olemassaolo selitettävissä fysiikan ja kemian laeilla?  Onko kokemus vain aivojen fysiologinen tila? Thomas Nagelin mielestä tietoisuus riippuu aineesta, mutta on jotain muuta. Hänen mukaansa tietoisuutta, järkeä ja arvoja ei voi johtaa aivojen tiloista. Thomas Nagel tarjoaa vaihtoehtoa vallitsevalle  käsitykselle aineen ja mielen välisestä suhteesta. Hänen mukaansa maailmankaikkeutta ohjaa vielä tarkemmin tuntematon luonnonjärjestys, joka sisältää fysiikan lait, mutta myös päämäärähakuiset luonnonlait. Siksi kosmoksella on taipumus tuottaa elämää ja tietoisia olentoja.

Filosofin tiiviin käsitteellinen pohdiskelu asettaa lukijalle haasteen, josta selviytymistä saattaa helpottaa kirjan suomentajan Lauri Snellmanin esipuhe. Siinä hän valottaa Nagelin ajattelua ja liittää tämän osaksi nykyfilosofiassa käytävää keskustelua todellisuuden luonteesta.

Sirkku


Harva tulee ajatelleeksi miten yksi välttämätön aine, suola, on vaikuttanut ihmiskunnan historiaan. Mark Kurlansky on kirjoittanut kokonaisen teoksen, jossa tämä puute korjataan. Suolaa on käytetty kautta historian maksuvälineenä, sen verotus sai Gandhin järjestämään suolamarssin. Lisäksi suola on aiheuttanut ympäristökatastrofeja mm. Isossa-Britanniassa, jossa on pumpattu tyhjiksi suolaesiintymiä siten, että maa on romahtanut aiheuttaen suuria vahinkoja. Lisäksi suolan mukaan nimettyjen paikkojen määrä on yllättävä. Latinan suolaa tarkoittava sana sal on pohjana mm. Saksan Hallessa ja Espanjan Galiciassa. Lisäksi Britannian wich-loppuiset paikat ovat muodostuneet suolavesilähteiden äärelle.

Kai


Näytetään tulokset 1 - 5 / 16
Merkintöjä per sivu 5
jostakin 4