Pohjois-Karjala-kokoelma


Pohjois-Karjala-kokoelma on maakunnallinen kokoelma, johon hankitaan pysyvästi Pohjois-Karjalan aluetta koskevaa tietokirjallisuutta ja alueen kirjailijoiden tuottamaa aineistoa.
Kokoelma sisältää Pohjois-Karjalan paikkakuntiin, historiaan, henkilöihin, sukuihin, rakennuksiin, kulttuuriin, luontoon ja yhteisöihin liittyviä julkaisuja. Kokoelmaan hankitaan myös Laatokan Karjalaa sekä karjalaisuutta ja ortodoksisuutta koskevaa aineistoa.  

Pohjois-Karjala    Kunnat: Ilomantsi, Joensuu, Juuka, Kitee, Kontiolahti, Lieksa, Liperi, Nurmes, Outokumpu, Polvijärvi, Rääkkylä, Tohmajärvi, Valtimo

Laatokan Karjala    Luovutetun alueen kunnat: Harlu, Impilahti, Jaakkima, Korpiselkä, Kurkijoki, Lahdenpohja, Lumivaara, Pälkjärvi, Ruskeala, Salmi, Soanlahti, Sortavalan mlk, Suistamo, Suojärvi.

Kokoelma sijaitsee maakuntaosastolla, pääkirjaston 1. krs:ssa. Se on avokokoelma ja avoinna kirjaston aukioloaikoina, mutta sieltä ei lainata. Ainoastaan tutkimuskäyttöön annetaan vuorokausi- tai viikonloppulainoja. Aineistoa voi tutkia paikan päällä.

Pohjois-Karjala-kokoelmaan kohdistuviin tiedonhakuihin vastataan tietopalvelussa sekä maakuntaosastolla, jossa erikoiskirjastonhoitaja on paikalla arkisin klo 16 asti. Hän vastaa alueeseen liittyviin kysymyksiin myös Kysy kirjastonhoitajalta -nettipalvelussa.

Kokoelmaan kuuluu kirjoja, aikakausi- ja sanomalehtiä, paikallisten lehtien mikrofilmejä, karttoja ja pienpainatteita. Osa aineistosta, kuten vuosikertomukset, kunnalliskertomukset, pienpainatteet ja osa aikakauslehdistä, on sijoitettu varastoon, josta niitä saa luettavaksi pyydettäessä.

Alueeseen liittyvä musiikkiaineisto: kirjat, nuotit ja äänitteet, on sijoitettu musiikkiosastolle 3. krs:een omaksi kokoelmaksi. Hankinnasta vastaa Joensuun pääkirjaston musiikkiosasto.

Piispa Eino Sormusen lahjoituskokoelma on sijoitettu Pohjois-Karjala-kokoelman yhteyteen varastotiloihin.

Maakuntaosastolla ylläpidetään Käkönen-artikkeliviitetietokantaa, pohjoiskarjalaisten kirjailijoiden Latvavesiltä-tietokantaa sekä musiikkiosastolla Kaski-musiikkitietokantaa.


Maakuntaosasto
Seija Salminen, informaatikko
seija.salminen@jns.fi
050 3156599

Uutta Pohjois-Karjalaan liittyvää aineistoa


Lotta Lundgrenin talvisota

Totuus palaa: Jouni Mömmön maailma

Metsänpeitto

Sivuhenkilö