KIRJAVINKKEJÄ NUORILLE AIKUISILLE


 

Hae vinkkejä:

Rannela, Terhi :

Nimensä mukaisesti Rannelan kirja on kokoelma lyhyitä, mutta pysäyttäviä tarinoita nuorten elämäntilanteista, joihin alkoholi tai huumeet ovat jotenkin vaikuttaneet.

Toisissa koskettavista tarinoista kertoja itse on ollut käyttäjä, toisissa taas enemmänkin sivustaseuraaja aineiden aiheuttamissa tilanteissa. Osa tarinoista aiheuttaa lukijassa myötähäpeää, huvittuneisuutta tai surua, mutta ennen kaikkea ne osoittavat, miten pienilläkin asioilla voi olla suuri vaikutus elämään.

Kirsi


Bagge, Tapani :

Pikkuveli on helppo nuorten kirja vaikeista asioista, joiden kanssa nuoret voivat omassa elämässään joutua painimaan.

15-vuotiaan Aaron elämä on jakautunut kahtia. Koulussa hän on tavallinen poika, jolta koulunkäynti sujuu ilman suurempia ponnisteluja ja käsipuolessa kulkee tyttökaveri Laura. Kotona Aaro joutuu vastaamaan perheestä isosiskonsa Raakelin kanssa huolehtimalla pienemmistä siskoistaan, ruuasta, laskuista ym. Äiti on kuollut ja isä ei pysty huolehtimaan edes itsestään. Koska rahat eivät tahdo millään riittää, isoveljet keksivät idean ryöstelystä, johon myös Aaro ja Raakel lähtevät mukaan.

Aluksi kaikki sujuu mainiosti, mutta sitten uhkaavia pilviä alkaa kasaantua niskaan. Ryöstökohteet muuttuvat riskialttiimmiksi, Lauran kotiongelmat kasaantuvat ja hän uhkaa lähteä kauas pois ja koulussa tulee kiistoja kaunaisen luokkakaverin kanssa. Aaro huomaa joutuneensa tilanteeseen, jossa pitäisi valita joko perheen koossa pitämisen tai tärkeän tyttöystävän välillä. Miten sellaisen voi tehdä?

Kirja on suorasukainen ja todentuntuinen kertomus vaikeasta tilanteesta Aaron näkökulmasta, mistä jokainen nuori varmasti löytää tuttuja tilanteita. Lue kirja ja jaa kavereille jos olet samaa mieltä!

Kirsi


Nuotio Eppu :

Eppu Nuotion ensimmäinen nuorille aikuisille kirjoittama kirja esittelee viimeistä vuottaan lukiossa aloittavan Venlan, joka saa elämänsä pahasti solmuun ihastumalla holtittomasti.

Kaunis ja suosittu Venla tietää, että lukion viimeinen vuosi on tärkeää aikaa hänen elämässään. Jos hän haluaa selvitä kirjoituksista kunnialla ja saada tehdä sen jälkeen elämällään mitä haluaa, hänen täytyy tehdä kovasti töitä opiskelujen eteen tulevana syksynä. Mutta tilannetta sotkee pahasti hänen taipumuksensa ihastua liian helposti ja liian usein. Venla on jo päättänyt, että haluaa löytää "sen oikean" ja asettua aloilleen ja ihanan Matiaksen kanssa vietetyn täydellisen kesän jälkeen toive näyttääkin toteutuvan.

Mutta sitten Venlasta alkaa tuntua, ettei hän kuitenkaan ole vielä valmis seurustelemaan. Ja pian hän näkee uuden sijaisopettajan, rentunoloisen Hassisen ja hyvät aikomukset unohtuvat saman tien. Venla yrittää kaikin tavoin kiinnittää Hassisen huomion itseensä, mutta perinteiset keinot eivät toimi. Yhtäkkiä hän saa idean, jota ei voi vastustaa, vaikka sen toteutus vaatiikin kyseenalaisia keinoja.. Hassinen huomaa Venlan, mutta sitten asiat alkavat edetä väärään suuntaan ja Venla huomaa olevansa pahoissa ongelmissa.  Jos totuus paljastuu, hän voi menettää paitsi valkolakin, Hassisen ja Matiaksen, myös parhaan ystävänsä…

Kirsi


Haahti, Taina :

Jännittävä nuorten aikuisten kirja Gladiaattorikoutsi kertoo jääkiekkoa pelaavista yläasteikäisistä pojista, joita kyllästyttää oman joukkueensa surkea menestys, ja yksi heistä päättää tehdä asialle jotain…

Toni pelaa kavereidensa kanssa Puuskosken Dynamossa. Joukkue rämpii sarjan häntäpäässä ja pelaajat ovat varmoja, että syynä on valmentaja Laakson valmennusperiaate: reilu peli eli kaikki saavat pelata yhtä paljon taidoista huolimatta. Seurajohto ei ota kuuleviin korviinsakaan heidän pyyntöään valmentajan vaihtamisesta, joten eräänä yönä Toni kyllästyy ja kyselee apua netistä.

Salaperäinen Margot vastaa ja lupaa hankkia joukkueelle "stydimmän" valmentajan.  Ensin Toni ei tiedä, uskoako lupaukseen, mutta kun Laakson käytös muuttuu täysin samoin tein, hänen on pakko myöntää sen toteutuneen. Laakso alkaa pitää pelaajille fyysisesti äärimmäisen raskaita harjoituksia ja käskee heitä voittamaan pelit keinoja kaihtamatta. Ensin pojat iloitsevat uuden tyylin tuomasta menestyksestä, mutta kun yksi toisensa jälkeen alkaa loukkaantua harjoituksissa ja peleissä, Toni huolestuu uudelleen. Tilanteelle on taas tehtävä jotain ennen kuin koko joukkue on sairaalassa.

Kirsi


Näytetään tulokset 36 - 39 / 39
Merkintöjä per sivu 5
jostakin 8