NORDIC LIT 31.7.-2.8.2014

Nordic Lit on nuorille aikuisille suunnattu kirjallisuustapahtuma, joka järjestetään Pohjoinen Valo -festivaalin yhteyteen yhteistyössä Teatteri Sataman kanssa, Joensuussa 31.7.-2.8.2014. Kirjailijavierailuista ja muusta oheisohjelmasta koostuvan tapahtuman pääteemana on kirjallisuus vaihtoehtoisena todellisuutena. Teemaa lähestytään fantasia- ja tieteiskirjallisuuden kautta, mutta myös tuomalla esiin marginaalisempien ja vaihtoehtoisten tekijöiden ääni.

Vaihtoehtoisia todellisuuksia teoksissaan käsitelleitä kirjailijavieraita ovat Johanna Sinisalo, Johan Egerkrans, Jenny Kangasvuo sekä Aðalsteinn Ásberg Sigurðsson. Kirjallisuuden kentän erilaisissa marginaaleissa operoivia kirjailijoita edustavat puolestaan lasten- ja nuortenkirjailija Ninka Reittu, muusikko Ville Karttunen, runoilija V.S. Luoma-aho sekä mm. kipeitä ihmissuhteita, lääkeriippuvuutta ja kouluväkivaltaa esikoisteoksessaan käsitellyt Iida Rauma.

Nordic Lit -oheisohjelmana on Ukri ry:n kanssa yhteistyössä järjestettävä runokilpailu, Muumien luentaa eri pohjoismaisilla kielillä sekä livemusiikki-ilta, jonka pääesiintyjänä on Maritta Kuula Trio. Teatteri Satamalla on myös luettavissa pohjoismaista "vessarunoutta", jota on kerätty nuorilta näiden omalla äidinkielellään ja englanniksi.

Kirjailijaluennot pidetään pääkirjastolla (Koskikatu 25), runo- ja musiikki-illat Teatteri Sataman tiloissa (Itäranta 10), Muumeja luetaan Joensuun torilavalla. Kaikkiin Nordic Lit -tilaisuuksiin on vapaa pääsy.

Lisää Pohjoinen Valo -festivaalista osoitteessa http://teatterisatama.net/pohjoinen-valo/.

Nordic Lit Facebookissa.

Katso myös Nordic Lit -aiheinen näyttely pääkirjaston Taiteiden aukiolla. Näyttelyyn on koottu sekä tapahtuman vieraiden että muiden pohjoismaisten kirjailijoiden teoksia (kirjalista tästä linkistä).

Click here for English programme

OHJELMA:

To 31.7.2014:

Pääkirjastolla

Klo 16 Johanna Sinisalo
Klo 17 Johan Egerkrans

Runoilta Teatteri Satamalla

Klo 19 Runokilpailu. Omien tekstien lausuntakilpailu, jonka pääpalkintona on 100 €. Ilmoittautumiset 27.7. mennessä osoitteeseen kartsa.tahvanainen@gmail.com (ilmoittautumisaikaa jatkettu alkup. 20.7. sunnuntaista viikolla). Apuvälineet, kuten soittimet tai muu rekvisiitta sallittu!

Klo 20 Open Stage! Lue suosikkirunosi. Voit tuoda runon mukanasi, tai valita Satamalle tuodusta valikoimasta mieluisan runon.


Pe 1.8.2014:

Pääkirjastolla

Klo 15 Ninka Reittu
Klo 16 Jenny Kangasvuo
Klo 17 Aðalsteinn Ásberg Sigurðsson

La 2.8.2014:

Torilavalla 11.00-13.00:

Muumeja eri pohjoismaisilla kielillä, Sataman nuorten bändejä: Happikato ja Sanni Salopuro, Musiikillisia muistoja Sataman musikaalista Toinen toiselle, Pohjoisen valon nuorten sirkusesityksiä, Pohjoisen valon nuori Hansa Korpi joikaa, Pohjoisen valon tanssiryhmä esittää maistiaisia Juuret -spektaakkelista Sataman Tiina Vaskonen laulaa. Pohjoismaisen kulttuurirahaston POP-UP TOIMISTO Joensuun torilla TeepeeTeltassa.


Pääkirjastolla

Klo 15 Ville Karttunen
Klo 16 Iida Rauma
Klo 17 V.S. Luoma-aho


Livemusiikkia Teatteri Satamalla

klo 20 Ville Karttunen
klo 21 Aðalsteinn Ásberg Sigurðsson
klo 22 Maritta Kuula Trio

 

ESITTELYT

 

Johanna Sinisalo

Pirkanmaalainen kirjailija Johanna Sinisalo (s.1958) on romaanien lisäksi loihtinut novelleja, artikkeleja, sekä laatinut käsikirjoituksia tv:lle, radiolle ja sarjakuviin. Hän on Iron Sky -elokuvan (2012) pääkäsikirjoittaja. Sinisalo voitti Finlandia-palkinnon esikoisromaanillaan Ennen päivänlaskua ei voi (2000). Todellisuuden rajoja venyttävä, peikon ja ihmisen suhdetta pohtiva teos huomioitiin myös yhdysvaltalaisella James Tiptree Jr. -palkinnolla. Sinisalon uusin romaani Auringon ydin (2013) on yhteiskuntasatiiri, jossa Suomesta on pitkän kehityksen seurauksena tullut Eusistokraattinen tasavalta, eräänlainen Euroopan Pohjois-Korea. Millainen onkaan yhteiskunta, jossa nautintoaineet kahvia myöten ovat kiellettyjä?

Vierailullaan Sinisalo käsittelee aihetta todellisuuden variointi kirjailijan työkaluna.

http://www.kirjasampo.fi/fi/kulsa/kauno%253Aperson_123175941736057

 

 

Johan Egerkrans

Tukholmalainen Johan Egerkrans (s.1978) on monipuolinen taiteilija. Hän on kuvittanut muun muassa lastenkirjoja, pelejä, elokuvia, sarjakuvia ja mainoksia. Varsinkin fantasia ja yliluonnolliset ilmiöt kiehtovat häntä. Egerkransin kirjoittama ja kuvittama teos, kiehtovan pelottava Pohjoismaiset taruolennot (Nordiska väsen) ilmestyy Eero Ojasen suomentamana tänä vuonna. Kirja esittelee yli kolmekymmentä luonnossa lymyilevää olentoa, kuten maahisen, peikon, jättiläisen, metsänkeijun ja lohikäärmeen.

Egerkrans puhuu vierailullaan aiheesta peikot ja muut pohjoiset luonnonhenget.

Kirjailijan kotisivut:

http://www.egerkrans.com/egerkrans.com/Welcome.html

 

 

Ninka Reittu

Liperiläinen kuvataiteilija ja artesaani Ninka Reittu (s.1982) julkaisi ensimmäisen oman kirjansa viime vuonna. Messi ja Mysteeri kaikki järjestyy -kuvakirjassa seikkailee kaksi tussitekniikalla toteutettua, notkeaa kissakaverusta, joiden värikästä tarinaa jatkaa syksyllä ilmestyvä Messi ja Mysteeri – käpälät kohti seikkailua. Reittu on kuvittanut muun muassa Kreetta Onkelin lastenkirjan Selityspakki (2013), sekä joensuulaisen Tarja Makkosen kirjan Önnö ja kirjava kissa (2013). Hän tekee myös sarjakuvia ja opettaa kuvataidetta.

Reitun alustuksen aihe on unelmista todeksi - kirjailijuuden ensiaskeleet ja haasteet.

http://yle.fi/uutiset/inspiraatio_iski_yolla_messi-kissa_seikkailee_nyt_kansien_valissa/6918168

 

 

Jenny Kangasvuo

Oululainen Jenny Kangasvuo (s.1975) osallistui kustannusyhtiö Teoksen järjestämään scifi- ja fantasiakirjoituskilpailuun, jossa hänen romaaninsa Sudenveri (2012) sai kunniamaininnan ja kustannussopimuksen. Romaani käsittelee identiteetin muotoutumista ihmisten ja susien kautta. Kangasvuo on myös kulttuuriantropologi, joka tekee väitöskirjaa suomalaisesta biseksuaalisuudesta. Lisäksi hän kirjoittaa novelleja, artikkeleja muun muassa japanilaisesta populaarikulttuurista, sekä kirjallisuuskritiikkejä. Hän on myös tehnyt kuvituksia ja opettanut yliopistoissa ja ammattioppilaitoksessa.

Kangasvuon aihe vierailulla on ihmissusi ja biseksuaali identiteettien risteyksessä.

Kirjailijan blogi: http://jatulintarha.wordpress.com/

 

 

Aðalsteinn Ásberg Sigurðsson

Pohjois-Islannin Húsavikissa vuonna 1955 syntynyt monitaituri Aðalsteinn Ásberg Sigurðsson kirjoittaa proosaa, runoja ja näytelmiä, sekä säveltää ja esittää omia laulujaan. Nykyisin Reykjavikissa asuva Aðalsteinn kirjoittaa sekä lapsille että aikuisille, kääntää kaunokirjallisuutta, toimii muusikkona, sekä musiikin ja kirjallisuuden kustantajana. Suomeksi häneltä on ilmestynyt kolme salamyhkäistä, lapsille ja nuorille suunnattua fantasiateosta: Silta tumman yli (2006), Tummalinnan valot (2008) sekä Haltia joka kadotti hohtokivensä (2010).

Vierailullaan Aðalsteinn Ásberg Sigurðsson puhuu aiheesta kansanperinne ja fantasia.

http://www.literature.is/desktopdefault.aspx/tabid-3396/6134_read-28/RSkra-28

http://utgafadimma.wordpress.com/hofundar/adalsteinn-asberg-sigurdsson/

 

 

Ville Karttunen

Ville Karttunen (s.1982) on joensuulaissyntyinen vaihtoehtomuusikko, joka on tehnyt niin lastenmusiikkia kuin diskoakin. Kirjallinen esikoisteos Salamaponin selässä kertaa Karttusen Ukkosmaine-yhtyeen tähänastisen historian. Karttunen on myös freelancer-toimittaja ja Juki Records -levy-yhtiön perustaja. Nordic Litissä Karttusella on kaksinkertainen rooli kirjaston kirjailijavieraana sekä esiintyvänä muusikkona Teatteri Satamalla. Satamalla Karttunen esittää ennen julkaisematonta soolotuotantoaan.

Karttunen puhuu vierailullaan tee se itse -mentaliteetista.

Ville Karttusen tekstejä netissä Ukkosmaine-yhtyeen Salamablogista http://www.ukkosmaine.com/blogi/

 

 

Iida Rauma

Iida Rauma (s.1984) on opiskellut elokuvan tekemistä, luovaa kirjoittamista ja poliittista historiaa. Hän on myös työskennellyt toimittajana, hoitanut vanhuksia ja toiminut talonmiehenä. Kaksi Rauman lyhytelokuvaa Karusellileikki (2005) ja Kesää myöhemmin (2006) on esitetty Vinokino-festivaalilla. Rauman esikoisromaani Katoamisten kirja (2011) osoittaa, että katoamisen tapoja on monia: todellisuutta voi paeta esimerkiksi lääkkeisiin tai kansalaissodan muistoihin. Romaani ruotii myös kouluissa ja laitoksissa ilmenevää arkipäivän väkivaltaa, jota usein katsotaan läpi sormien.

Iida Rauman alustuksen otsikko on Varjokirjoitusta: mistä ja kenestä romaaneissa voidaan puhua?

http://www.kiiltomato.net/iida-rauma-katoamisten-kirja/

http://ylioppilaslehti.fi/2011/04/kaunis-ja-kamala-valta/

http://www.burningbridge.fi/authors/iida-rauma/

 

 

V.S. Luoma-aho

Jyväskyläläinen V.S. Luoma-aho (s.1984) on runoilija, suomentaja, kriitikko ja kustannustoimittaja. Häneltä on ilmestynyt kolme runokokoelmaa: Ruumiita (2009), Remora (2011) ja Kronologi (2013), jonka Suomen aforismiyhdistys valitsi vuoden aforismikirjaksi. Viime vuonna ilmestyi myös Luoma-ahon suomennos amerikkalaisen Sam Pinkin hämmentävästä runoteoksesta Aion Kloonata itseni ja tappaa kloonini ja syödä sen. Arkirealismin sijasta V.S. Luoma-aho haluaa kuvata toisia maailmoja, eräänlaisia rinnakkaistodellisuuksia. Kronologi-runokokoelmasta piti aluksi tulla pienoisromaani, mutta muoto vaihtuikin pelkistetymmäksi. Luoma-ahon runokokoelmat ja suomennos Sam Pinkin teoksesta ovat luettavissa myös verkossa.

http://www.poesia.fi/v-s-luoma-aho/

Kirjailijan blogi: http://schnabelmann.wordpress.com/

 

 

Maritta Kuula

Maritta Kuula tunnetaan paitsi sooloartistina, myös 500 kg lihaa -yhtyeen solistina ja perustajajäsenenä. Tämä kokeellinen yhtye sävelsi omalaatuista rockmusiikkia tunnettujen suomalaisrunoilijoiden teksteihin ja herätti kummastusta suomalaisessa yleisössä 1980-luvulla. Yhtye aktivoitui uudelleen vuonna 2004 ja on julkaissut yhteensä viisi pitkäsoittoa. Soolouran Kuula aloitti 1990-luvun alussa. Kuula on julkaissut kuusi albumia, joista uusin on tänä vuonna julkaistu Kuuluisaa sukua.

Maritta Kuula keikkailee melko harvakseltaan. On suuri ja ainutlaatuinen kunnia saada tämä täysin omaehtoinen, iätön muusikko vieraaksi Joensuun Teatteri Satamalle, jossa taiteilijan yhtye nähdään triona.

http://www.marittakuula.fi/

Kuvat rajattu vieraiden promokuvista. Kuvaajat: Katja Lösönen (Sinisalo), Åsa Liffner (Egerkrans), Kari Hautala (Reittu), Heini Lehväslaiho (Kangasvuo), Nökkvi Elíasson (Adalsteinn Asberg Sigurdsson), Tomi Palsa (Karttunen), Jan Ahlstedt (Rauma), Kaija Rantakari (Luoma-aho), Marjo Tynkkynen (Kuula).

ALKUUN

 

IN ENGLISH:

Nordic Lit is a three-day literature event aimed at young adults in Joensuu from July 31st to August 2nd. The event is organized with Satama Theatre and it takes place within a bigger Nordic Light 2014 youth art festival and tour. Nordic Lit features visits from Northern authors, a poetry night, a reading of Moomins in different Nordic languages and a music club. The main theme of the event is literature as an alternative reality. The theme is explored with sci-fi and fantasy literature, but the voice of marginal and alternative writers is also emphasized.

Guests representing alternative realities in their work are authors Johanna Sinisalo (Fin), Johan Egerkrans (Swe), Jenny Kangasvuo (Fin) and Aðalsteinn Asberg Sigurðsson (IS). Writers operating from different margins of literary field are children's writer Ninka Reittu, musician Ville Karttunen, poet V. S. Luoma-aho and Iida Rauma, who has, among other things, written about hurtful relationships, drug addiction and school violence.

The poetry night is organized in cooperation with writer's association Ukri.  The poetry night and music club are held at Satama Theatre (Itäranta 10), the reading of Moomins takes place at Joensuu market square, the lectures are held at Joensuu main library (Koskikatu 25).

Programme:

Thursday July the 31st 2014:

At main library

16.00 Johanna Sinisalo

17.00 Johan Egerkrans

At Satama Theatre

19.00 Poetry competition – reading of your own poetry. 100€ prize for the winner! Registrations at kartsa.tahvanainen@gmail.com. Auxiliary equipment such as musical instruments is allowed!

20.00 Poetry open stage – read your favorite poem out loud.

Friday August the 1st 2014:

At main library

15.00  Ninka Reittu

16.00 Jenny Kangasvuo

17.00 Aðalsteinn Ásberg Sigurðsson

 

Saturday August the 2nd 2014

Joensuu market square

11.00-13.00: Moomins in different Nordic languages

At main library

15.00 Ville Karttunen

16.00 Iida Rauma

17.00 V.S. Luoma-aho

Live music at Satama Theatre

20.00 Ville Karttunen

21.00 Aðalsteinn Ásberg Sigurðsson

22.00 Maritta Kuula Trio

The photos above are cropped from guest's promotional photos. The photographers are: Katja Lösönen (Sinisalo), Åsa Liffner (Egerkrans), Kari Hautala (Reittu), Heini Lehväslaiho (Kangasvuo), Nökkvi Elíasson (Adalsteinn Asberg Sigurdsson), Tomi Palsa (Karttunen), Jan Ahlstedt (Rauma), Kaija Rantakari (Luoma-aho), Marjo Tynkkynen (Kuula).

TOP