Herkkien havaintojen tulkki - Soili Laulajaisen piirroksia Joensuun pääkirjastossa 26.6.-6.7.2018

Lienevätkö vuodet äitinsä Irina Laulajaisen omaishoitajana kypsyttäneet Soili-tyttärestä taiteilijan. Siksi häntä voi kutsua, kun katsoo kynänjälkeä, jolla hän on havainnollistanut lähipiiriään. Tuttavia, sukulaisia ja ystäviään. Nyt Soilin töitä voi ihailla Joensuun pääkirjastossa kahden viikon ajan.
kuva
Edellisen kerran Soili Laulajainen osallistui vuonna 2010 yhteisnäyttelyyn Ilomantsissa Katri Vala -kulttuurikeskuksessa. Teemaa 'Neljän sukupolven siveltimellä' olivat toteuttamassa Soilin lisäksi Iina-äiti, vanhin sisar Eira, hänen tyttärensä Erja sekä Iinan lapsenlapsenlapset Enia ja Jaan. Ikähaarukka oli komeasti 85 vuotta.

Kädentaidot Soili Laulajainen lienee saanut sukuperintönä 97-vuotiaana pois nukkuneelta äidiltään.  Vuosien varrella kyytiä ovat saaneet niin puuvillalangat kuin matonkuteetkin.   Siitä ovat todisteena lukuisat kudonnaiset milloin tuolin- tai tyynynpäällisinä, milloin erilaisina koreina.  Soilin mielestä käsityöt ja neulominen pitää yllä muistia.

Piirtäminen tuli osaksi Soilin elämää juuri noina omaishoitajavuosina. "Kouluaikoina en paljoakaan piirtänyt, mutta kipinää antoi myöhemmin äiti" muistelee Soili. Juuri äiti oli houkutellut Soilia kynän varteen ja käyttämään myös värejä. Kehittymistään Soili täydensi erilaisilla kursseilla Joensuun Vapaaopistolla.

Nyt on enemmän aikaa toteuttaa itseään, kertoo Soili. Luova työ on hyvää terapiaa. Onnistuminen tuo tyydytystä merkittävänä osana mielenhallintaa.  Mieluisinta hänelle on tulkita kasvokuvin ihmisen sisäistä olemusta ja sitä kautta näköisyyttä.

Näistä elementeistä on syntynyt näyttely nimeltä 'Herkkiä havaintoja'.

Anita Kiiskin tekstiilitöitä esillä Enon kirjastossa

Anita Kiiskin tekstiilityömyyntinäyttely on esillä Enon kirjastossa vielä kesäkuun loppuun asti. Tule ihastelemaan upeita töitä!
kuva

Metsänpeitto-näyttely Ilomantsin kirjastossa 7.-30.8.2018

Metsänpeitto-näyttely Ilomantsin kirjastossa 7.-30.8.2018. Avoinna Karhufestivaalin aikaan myös la 18.8. klo 10-14. Metsänpeitto on sarjakuvataiteilija Sanna Hukkasen ja kulttuurintutkija Inkeri Aulan yhteinen sarjakuvateos metsästä ja puista sekä niihin liittyvästä kansanperinteestä, historiasta ja nykypäivästä. Puihin liittyy valtava määrä ylisukupolvista tietoa, taitoa ja tarinaperinnettä, joka kuvaa sitä, keitä me olemme ja mistä tulemme. Vapaa pääsy. Tervetuloa!
kuva

Luontotaidekuvia Pohjois-Karjalassa 16.7.-4.8. Joensuun pääkirjastossa

Näyttelyn luontokuvat ovat Pohjois-Karjalasta. Luontotaidekuva on yhdistelmä aitoutta ja taiteellisuutta. Kohde ja tapahtumat ovat täysin autenttiset, mutta kuvan välittämään tunnelmaan sisältää myös ripaus taiteellista jälkikäsittelyä. Kuvat kertovat sekä kuvauskohteen että kuvaushetken tarinan. Joka kuvasta löytyy lyhyt alustus näyttelyluettelosta.
kuva

Tähtihetkiä Pyhäselässä

Tähtihetkiä-taidenäyttelyssä on esillä Kanervapihan palvelukodin asukkaiden tekemiä tauluja sekä mosaiikki- ja savitöitä. Näyttelyssä pyörii myös video, jolta voit katsoa töiden valmistumisen vaiheita. Näyttelyyn voi tutustua Pyhäselän kirjastossa 1.6.-30.6.2018.
kuva

Tuokiokuvia - Liisa Havukaisen maalauksia

Kesäkuun ajan kirjastogalleriassa on esillä tuokiokuvia, hurmaavia Liisa Havukaisen maalauksia. Näyttelyyn voi tutustua kirjaston aukioloaikoina. Tervetuloa ihastelemaan!
kuva

Pyhäselän vankilan kuvataideprojekti

Taidenäyttely Nurjapuoli ry:n Pyhäselän vankilassa toteuttamasta kuvataideprojektista on esillä Reijolan yhteisötalon aulassa 18.5. - 13.6.2018.
kuva

Jorma Trebenin näyttely Ilomantsin kirjastossa

Persoonia ja vähän muitakin - Jorma Trebenin maalauksia esillä Ilomantsin kirjaston käsikirjastossa 18.5.-29.6.2018. Avajaiset pe 18.5. klo 13. Tervetuloa!
kuva