KIRJAUUTUUKSIAHyvä ihminen

Jussi Parviainen - Jumalan rakastaja

Kuolemanenkeli

#vauvavuosi

 


Rönkä, Matti :

Kirja on kolmen sukupolven, kolmen miehen romaani. Keskiössä on Eino, joka kirjan alussa palaa sodasta. Einon sotakokemuksiin ja sodanjälkeiseen aikaan palataan takautumina. Eino on yhdeksänkymppisenä muistisairaana sairaalassa, jossa hänen pojanpoikansa Joonas käy häntä katsomassa. Joonas kiinnostuu ukkinsa elämästä hänen ampumahaavojensa takia, jotka eivät ole kuitenkaan tulleet sodassa. Einon elämä avautuu pala palalta. Kaikkea hän ei halua kuitenkaan edes pojalleen tai pojanpojalleen kertoa.  Kirjailija on onnistunut luomaan koukuttavankin kertomuksen hänen elämästään. Myös suhde vaimoon Kerttuun sekä heidän poikaansa saa valotuksen.  

Tärkeäksi muodostuu sodan jälkeen Einon tiedusteluretki rajantakaiseen Karjalaan. Kirjan henkilöiden, kolmen miehen, elämänvalinnoista ja elämän kipupisteistä on kirjassa kysymys.
"Eino on romaani nuoruudesta ja odottamattomista, kohtuuttomilta tuntuvista valinnan paikoista. Valinnoista, joihin ei ole valmis, ja seurauksista, jotka kulkevat reppuselässä mukana läpi elämän."

Kirjailija Matti Rönkä on Outokummusta lähtöisin oleva kirjailija, joka on aikaisemmin julkaissut dekkareita ja saanut Viktor Kärppä -dekkareistaan paljon kiitosta ja palkintoja. Tämä romaani on kirjailijan uusi aluevaltaus.

Seija


Strindberg, August :

Strindberg, August: Noita (suom. 1912)

August Strindbergin kertomus Noita sai alkunsa eräästä oikeudenkäynnin yhteydessä sattuneesta kokemuksesta. Tämän pohjalta syntyi novelli Genvägar (Oikoteitä) ja myöhemmin Strindberg työsti tämän uudelleen ja se julkaistiin nimellä En häxa. Kertomuksen sanotaan olevan syvällinen hysterian ja magian tutkielma, jossa kirjailija on käyttänyt hyväkseen omia psykopatologisia kokemuksiaan. Päähenkilö Tekla ei sopeudu tylsään elämään eikä aviomieskään onnistu tuomaan pysyvää muutosta elämään. Tekla tapaa noitakokeen aikaan paikallisen kreivin Ebba-tyttären. Pelastettuaan tämän hengen pääsee Tekla haistelemaan paremman väen elämää.