KIRJAUUTUUKSIARikinkeltainen taivas

Jääkauden jälkeläiset: Suomen nisäkkäiden ja lintujen historia

Kivitasku

Pentti Linkola: ihminen ja legenda

 


Rönkä, Matti :

Kirja on kolmen sukupolven, kolmen miehen romaani. Keskiössä on Eino, joka kirjan alussa palaa sodasta. Einon sotakokemuksiin ja sodanjälkeiseen aikaan palataan takautumina. Eino on yhdeksänkymppisenä muistisairaana sairaalassa, jossa hänen pojanpoikansa Joonas käy häntä katsomassa. Joonas kiinnostuu ukkinsa elämästä hänen ampumahaavojensa takia, jotka eivät ole kuitenkaan tulleet sodassa. Einon elämä avautuu pala palalta. Kaikkea hän ei halua kuitenkaan edes pojalleen tai pojanpojalleen kertoa.  Kirjailija on onnistunut luomaan koukuttavankin kertomuksen hänen elämästään. Myös suhde vaimoon Kerttuun sekä heidän poikaansa saa valotuksen.  

Tärkeäksi muodostuu sodan jälkeen Einon tiedusteluretki rajantakaiseen Karjalaan. Kirjan henkilöiden, kolmen miehen, elämänvalinnoista ja elämän kipupisteistä on kirjassa kysymys.
"Eino on romaani nuoruudesta ja odottamattomista, kohtuuttomilta tuntuvista valinnan paikoista. Valinnoista, joihin ei ole valmis, ja seurauksista, jotka kulkevat reppuselässä mukana läpi elämän."

Kirjailija Matti Rönkä on Outokummusta lähtöisin oleva kirjailija, joka on aikaisemmin julkaissut dekkareita ja saanut Viktor Kärppä -dekkareistaan paljon kiitosta ja palkintoja. Tämä romaani on kirjailijan uusi aluevaltaus.

Seija


Inkeri, L. J. (Lempi Jääskeläinen): Tyttö jonka sydän oli lasista (1928)

Lempi Jääskeläinen tunnetaan Viipuriin sijoittuvista historiallisista romaaneista. Samaan – tosin nimettömään – kaupunkiin sijoittuu myös tämä teos. Iris on sairasteleva nuori nainen joka on töissä pankissa. Hän haaveilee paremmasta ja työtovereitaan ilahduttaakseen keksii mitä mielikuvituksellisimpia tarinoita. Rahahuolten painaessa päälle hän osallistuu kilpailuun, jossa pääpalkintona on suuri summa rahaa ja mahdollisuus saada käsikirjoitus elokuvaksi. Edelleen varsin lukukelpoinen tarina, jossa yhdistetään vanhaa satua ja saadaan se sujautettua 1920-luvun Suomeen varsin sujuvasti. Aikalaiskuvauksessa vilahtaa suomalaistumisliikettä sekä aikakauden Helsinkiä Viipurin ohella.