KIRJAUUTUUKSIASuomen rahvaan historia

Spede, nimittäin

Särkyneen pyörän karjatila

Ne, jotka ymmärtävät kauneutta

 


Rönkä, Matti :

Kirja on kolmen sukupolven, kolmen miehen romaani. Keskiössä on Eino, joka kirjan alussa palaa sodasta. Einon sotakokemuksiin ja sodanjälkeiseen aikaan palataan takautumina. Eino on yhdeksänkymppisenä muistisairaana sairaalassa, jossa hänen pojanpoikansa Joonas käy häntä katsomassa. Joonas kiinnostuu ukkinsa elämästä hänen ampumahaavojensa takia, jotka eivät ole kuitenkaan tulleet sodassa. Einon elämä avautuu pala palalta. Kaikkea hän ei halua kuitenkaan edes pojalleen tai pojanpojalleen kertoa.  Kirjailija on onnistunut luomaan koukuttavankin kertomuksen hänen elämästään. Myös suhde vaimoon Kerttuun sekä heidän poikaansa saa valotuksen.  

Tärkeäksi muodostuu sodan jälkeen Einon tiedusteluretki rajantakaiseen Karjalaan. Kirjan henkilöiden, kolmen miehen, elämänvalinnoista ja elämän kipupisteistä on kirjassa kysymys.
"Eino on romaani nuoruudesta ja odottamattomista, kohtuuttomilta tuntuvista valinnan paikoista. Valinnoista, joihin ei ole valmis, ja seurauksista, jotka kulkevat reppuselässä mukana läpi elämän."

Kirjailija Matti Rönkä on Outokummusta lähtöisin oleva kirjailija, joka on aikaisemmin julkaissut dekkareita ja saanut Viktor Kärppä -dekkareistaan paljon kiitosta ja palkintoja. Tämä romaani on kirjailijan uusi aluevaltaus.

Seija


Sauramo, Lauri :

Sauramo, Lauri: Luostarin metsästäjä (1911)

Luostarin metsästäjä on nykyään lähes unohdetun Lauri Soinin salanimellä kirjoittama teos. Teos sijoittuu 1500-luvun Rauman tienoille. Rauma paloi 1536 ja sen seurauksena kruunulta tuli käsky, että alueella olevan harmaaveljien fransiskaaniluostari muutetaan pappilaksi. Kyseessä oli Kustaa Vaasan käsky, olihan hän tässä vaiheessa muuttamassa valtakunnan luterilaiseksi. Kyseessähän oli pitkälti poliittinen strategia, koska kruunu tarvitsi kipeästi varoja. Näiden lisäksi teoksen pääjuonena kulkee luostarin metsästäjäksi palon jälkeisen ruoanpuutteen johdosta päätyneen maallikkoveljen ja karjanhoitajaneitosen rakkaudeksi syvenevä ystävyys. Samalla voi sivuilta lukea pienen annoksen länsirannikon paikallishistoriaa.