KIRJAUUTUUKSIARuoka-Kalevala, eli makumuistoja Suomesta

Me täytytään valosta

Vinoristin kansa

Viina, hermot, ja rangaistukset: sotilasylijohdon henkilökohtaiset ongelmat 1918-1945

 


Rönkä, Matti :

Kirja on kolmen sukupolven, kolmen miehen romaani. Keskiössä on Eino, joka kirjan alussa palaa sodasta. Einon sotakokemuksiin ja sodanjälkeiseen aikaan palataan takautumina. Eino on yhdeksänkymppisenä muistisairaana sairaalassa, jossa hänen pojanpoikansa Joonas käy häntä katsomassa. Joonas kiinnostuu ukkinsa elämästä hänen ampumahaavojensa takia, jotka eivät ole kuitenkaan tulleet sodassa. Einon elämä avautuu pala palalta. Kaikkea hän ei halua kuitenkaan edes pojalleen tai pojanpojalleen kertoa.  Kirjailija on onnistunut luomaan koukuttavankin kertomuksen hänen elämästään. Myös suhde vaimoon Kerttuun sekä heidän poikaansa saa valotuksen.  

Tärkeäksi muodostuu sodan jälkeen Einon tiedusteluretki rajantakaiseen Karjalaan. Kirjan henkilöiden, kolmen miehen, elämänvalinnoista ja elämän kipupisteistä on kirjassa kysymys.
"Eino on romaani nuoruudesta ja odottamattomista, kohtuuttomilta tuntuvista valinnan paikoista. Valinnoista, joihin ei ole valmis, ja seurauksista, jotka kulkevat reppuselässä mukana läpi elämän."

Kirjailija Matti Rönkä on Outokummusta lähtöisin oleva kirjailija, joka on aikaisemmin julkaissut dekkareita ja saanut Viktor Kärppä -dekkareistaan paljon kiitosta ja palkintoja. Tämä romaani on kirjailijan uusi aluevaltaus.

Seija


Ramos, Graciliano :

Ramos, Graciliano: São Bernardo (1934, suom. 1961)

Brasilialaisen Graciliano Ramosin romaani tempaa alusta asti mukaansa. Muutaman Garcia Marquezin ja miksei myös B. Travenin teoksen luettuaan maailmaan on helppo sujahtaa sisään. Päähenkilö Paulo Honorio on kouluttautumaton itse ryysyistä hyvin toimeentulevaksi tilanomistajaksi noussut pyrkyri, jonka ainoa mittapuu on raha. Sivistystä oppii hänen mielestään muualta kuin kirjoista. Niinpä hänen puolisokseen päätyvä Madalena on kova pala. Hän ei suostu olemaan perinteinen passiivinen vaimo, vaan haluaa ottaa vahvemmin otetta tilan hoidosta kirjanpitoa myöten. Tämä kuten taustalla nouseva yhteiskunnallinen liikehdintä nostavat laineita Paulon elinpiirissä, eikä kaikki mene niin kuin suunniteltu. Tämän koko elämänsä kirjon Paulo kirjoittaa omaelämäkerralliseksi romaaniksi.