KIRJAUUTUUKSIAAikaansaamisen taika: näin johdat itseäsi

Suomen luonnon lääkekasvit

Synninkantajat

Suomalainen vuosi

 


Rönkä, Matti :

Kirja on kolmen sukupolven, kolmen miehen romaani. Keskiössä on Eino, joka kirjan alussa palaa sodasta. Einon sotakokemuksiin ja sodanjälkeiseen aikaan palataan takautumina. Eino on yhdeksänkymppisenä muistisairaana sairaalassa, jossa hänen pojanpoikansa Joonas käy häntä katsomassa. Joonas kiinnostuu ukkinsa elämästä hänen ampumahaavojensa takia, jotka eivät ole kuitenkaan tulleet sodassa. Einon elämä avautuu pala palalta. Kaikkea hän ei halua kuitenkaan edes pojalleen tai pojanpojalleen kertoa.  Kirjailija on onnistunut luomaan koukuttavankin kertomuksen hänen elämästään. Myös suhde vaimoon Kerttuun sekä heidän poikaansa saa valotuksen.  

Tärkeäksi muodostuu sodan jälkeen Einon tiedusteluretki rajantakaiseen Karjalaan. Kirjan henkilöiden, kolmen miehen, elämänvalinnoista ja elämän kipupisteistä on kirjassa kysymys.
"Eino on romaani nuoruudesta ja odottamattomista, kohtuuttomilta tuntuvista valinnan paikoista. Valinnoista, joihin ei ole valmis, ja seurauksista, jotka kulkevat reppuselässä mukana läpi elämän."

Kirjailija Matti Rönkä on Outokummusta lähtöisin oleva kirjailija, joka on aikaisemmin julkaissut dekkareita ja saanut Viktor Kärppä -dekkareistaan paljon kiitosta ja palkintoja. Tämä romaani on kirjailijan uusi aluevaltaus.

Seija


Hahl, Jalmari :

Hahl, Jalmari: Ykskylän uneksija (1904)

Jalmari Hahl ehti toimia uransa aikana kirjailijana, kääntäjänä, opettajana sekä mm. Ylioppilaskunnan Laulajien sekä kansallisteatterin johtajana. Kirjallisessa tuotannossaan hän kuvasi eri ihmisryhmien välisiä konflikteja, kuten tässä 1200-luvun Baltiaan sijoittuvassa historiallisessa romaanissa. Vastakkain ovat kalparitarit ja liiviläiset eli kristityt ja pakanat. Kalparitarien puolella eripuraa luo pappi Westhard ja liiviläisillä puolestaan eripuraa kylvää noita Nunnus sekä päälliköksi päällikön paikalle mielivä Ylo. Jalmari Hahl kuvaa kahinointia lievästi kristittyjä sympatisoiden, mutta korostaa, että ihmisiä ollaan ja sovussa on elettävä. Luvassa on siis nopealukuinen piipahdus 800 vuoden takaisille Väinäjoen rannoille. Hahlin myöhemmässäkin romaanissa Surun tie pitäydytään samantyyppisessä tilanteessa, mutta on siirry kansalaissodan jälkeiseen aikaan.