KIRJAUUTUUKSIAVarpuset ja aika

Vuosi herrasmiehenä

Tähdet ja maailmankaikkeus

Arabikevään jälkeen: arjen ja apokalypsin välissä

 


Rönkä, Matti :

Kirja on kolmen sukupolven, kolmen miehen romaani. Keskiössä on Eino, joka kirjan alussa palaa sodasta. Einon sotakokemuksiin ja sodanjälkeiseen aikaan palataan takautumina. Eino on yhdeksänkymppisenä muistisairaana sairaalassa, jossa hänen pojanpoikansa Joonas käy häntä katsomassa. Joonas kiinnostuu ukkinsa elämästä hänen ampumahaavojensa takia, jotka eivät ole kuitenkaan tulleet sodassa. Einon elämä avautuu pala palalta. Kaikkea hän ei halua kuitenkaan edes pojalleen tai pojanpojalleen kertoa.  Kirjailija on onnistunut luomaan koukuttavankin kertomuksen hänen elämästään. Myös suhde vaimoon Kerttuun sekä heidän poikaansa saa valotuksen.  

Tärkeäksi muodostuu sodan jälkeen Einon tiedusteluretki rajantakaiseen Karjalaan. Kirjan henkilöiden, kolmen miehen, elämänvalinnoista ja elämän kipupisteistä on kirjassa kysymys.
"Eino on romaani nuoruudesta ja odottamattomista, kohtuuttomilta tuntuvista valinnan paikoista. Valinnoista, joihin ei ole valmis, ja seurauksista, jotka kulkevat reppuselässä mukana läpi elämän."

Kirjailija Matti Rönkä on Outokummusta lähtöisin oleva kirjailija, joka on aikaisemmin julkaissut dekkareita ja saanut Viktor Kärppä -dekkareistaan paljon kiitosta ja palkintoja. Tämä romaani on kirjailijan uusi aluevaltaus.

Seija


Balzac, Honore de :

Balzac, Honore de: Eversti Chabert (1832, suom. 1918)

Balzac ehtii kirjoittaa elämänsä aikana lähes 90 novellia ja romaania, jotka nivoutuvat löyhästi yhteen Inhimilliseksi komediaksi. Eversti Chabert on Napoleonin jälkeiseen aikaan sijoittuva kertomus miehestä, joka haavoituttuaan sodassa haudattiin ja julistettiin kuolleeksi. Hän kuitenkin jää henkiin ja kaivaa itsensä haudasta takaisin elävien pariin. Palattuaan takaisin hän huomaa, että matka kuolleesta eläväksi on pitkä. Luettavaksi tarjolla on siis mielenkiintoinen pienoisromaani 1800-luvun ranskalaisesta yhteiskunnasta, Napoleonin jälkeisestä porvaristosta ja byrokratiasta. Balzac kirjoittaa elävästi aikakaudesta ja ihmisistä. Syystäkin häntä luetaan edelleen ympäri maailmaa.