KIRJAUUTUUKSIASielujen saari

Jatkosota-extra

Miksi aina väsyttää?

Kohti ikuisuutta

 


Rönkä, Matti :

Kirja on kolmen sukupolven, kolmen miehen romaani. Keskiössä on Eino, joka kirjan alussa palaa sodasta. Einon sotakokemuksiin ja sodanjälkeiseen aikaan palataan takautumina. Eino on yhdeksänkymppisenä muistisairaana sairaalassa, jossa hänen pojanpoikansa Joonas käy häntä katsomassa. Joonas kiinnostuu ukkinsa elämästä hänen ampumahaavojensa takia, jotka eivät ole kuitenkaan tulleet sodassa. Einon elämä avautuu pala palalta. Kaikkea hän ei halua kuitenkaan edes pojalleen tai pojanpojalleen kertoa.  Kirjailija on onnistunut luomaan koukuttavankin kertomuksen hänen elämästään. Myös suhde vaimoon Kerttuun sekä heidän poikaansa saa valotuksen.  

Tärkeäksi muodostuu sodan jälkeen Einon tiedusteluretki rajantakaiseen Karjalaan. Kirjan henkilöiden, kolmen miehen, elämänvalinnoista ja elämän kipupisteistä on kirjassa kysymys.
"Eino on romaani nuoruudesta ja odottamattomista, kohtuuttomilta tuntuvista valinnan paikoista. Valinnoista, joihin ei ole valmis, ja seurauksista, jotka kulkevat reppuselässä mukana läpi elämän."

Kirjailija Matti Rönkä on Outokummusta lähtöisin oleva kirjailija, joka on aikaisemmin julkaissut dekkareita ja saanut Viktor Kärppä -dekkareistaan paljon kiitosta ja palkintoja. Tämä romaani on kirjailijan uusi aluevaltaus.

Seija


Jessen, Burchard :

Jessen, Burchard: Aamiaislehti (1918, suom. 1927)

Sanomalehden toimitus on tapahtumaympäristönä mielenkiintoinen: koko ajan tapahtuu jotain ja tähän kun lisätään vielä kilpailevan lehden toimitus, on aineksia jo reippaasti yli oman tarpeen. Elokuvan puolellakin Billy Wilderin Etusivu uusiks' on alan ehdotonta eliittiä konekivääridialogeineen. Varaston helmeksi valikoituu Burchard Jessenin Aamiaislehti, jossa vedonlyönnin seurauksena norjalaiseen kaupunkiin syntyy kilpaileva lehti, jota vedon asiasta lyönyt paikallinen mahtimies koettaa kampittaa – vastustajaansa kunnioittaen. Tarinassa on totta kai myös miehiä nokkelampi nainen, jonka osuus on ratkaiseva pääjuonen lisäksi sivujuoneen. Samantyyppinen pienoisromaani ilmestyi Suomessakin jo Kyösti Wilkunan kynästä jo 1914. Molemmat ovat vetävän humoristisesti kirjoitettuja ja ovat tältä osin kestäneet hyvin ajan hammasta.