KIRJAUUTUUKSIALasten planeetta

Leimikot

Meren rukous

Naiset joita ajattelen öisin

 


Rönkä, Matti :

Kirja on kolmen sukupolven, kolmen miehen romaani. Keskiössä on Eino, joka kirjan alussa palaa sodasta. Einon sotakokemuksiin ja sodanjälkeiseen aikaan palataan takautumina. Eino on yhdeksänkymppisenä muistisairaana sairaalassa, jossa hänen pojanpoikansa Joonas käy häntä katsomassa. Joonas kiinnostuu ukkinsa elämästä hänen ampumahaavojensa takia, jotka eivät ole kuitenkaan tulleet sodassa. Einon elämä avautuu pala palalta. Kaikkea hän ei halua kuitenkaan edes pojalleen tai pojanpojalleen kertoa.  Kirjailija on onnistunut luomaan koukuttavankin kertomuksen hänen elämästään. Myös suhde vaimoon Kerttuun sekä heidän poikaansa saa valotuksen.  

Tärkeäksi muodostuu sodan jälkeen Einon tiedusteluretki rajantakaiseen Karjalaan. Kirjan henkilöiden, kolmen miehen, elämänvalinnoista ja elämän kipupisteistä on kirjassa kysymys.
"Eino on romaani nuoruudesta ja odottamattomista, kohtuuttomilta tuntuvista valinnan paikoista. Valinnoista, joihin ei ole valmis, ja seurauksista, jotka kulkevat reppuselässä mukana läpi elämän."

Kirjailija Matti Rönkä on Outokummusta lähtöisin oleva kirjailija, joka on aikaisemmin julkaissut dekkareita ja saanut Viktor Kärppä -dekkareistaan paljon kiitosta ja palkintoja. Tämä romaani on kirjailijan uusi aluevaltaus.

Seija


Samuli S(suomalainen): Pienestä kaupungista (1950, novellit julkaistu alun perin 1885)

Samuli Suomalaisen leppoisat novellit ovat oiva välipala hyväntuulisen kirjallisuuden ystäville. Kirja sisältää kaksi novellia "Tulipalo" ja "Kalalta", joita Erkki Tanttu on kuvittanut tuttuun tyyliinsä. Ensimmäinen novelli kertoo hieman Agapetuksen Hilman-päivien tapaan tulipalosta, jonka sammutus ei suju aivan parhaalla mahdollisella tavalla, vaikka apukäsiä riittääkin. Toisen tarinan aiheena on kahden kaveruksen kalareissun valtava saalishauki, mikä herättää huomiota kotiin tullessa.