KIRJAUUTUUKSIALasten planeetta

Leimikot

Meren rukous

Naiset joita ajattelen öisin

 


Rönkä, Matti :

Kirja on kolmen sukupolven, kolmen miehen romaani. Keskiössä on Eino, joka kirjan alussa palaa sodasta. Einon sotakokemuksiin ja sodanjälkeiseen aikaan palataan takautumina. Eino on yhdeksänkymppisenä muistisairaana sairaalassa, jossa hänen pojanpoikansa Joonas käy häntä katsomassa. Joonas kiinnostuu ukkinsa elämästä hänen ampumahaavojensa takia, jotka eivät ole kuitenkaan tulleet sodassa. Einon elämä avautuu pala palalta. Kaikkea hän ei halua kuitenkaan edes pojalleen tai pojanpojalleen kertoa.  Kirjailija on onnistunut luomaan koukuttavankin kertomuksen hänen elämästään. Myös suhde vaimoon Kerttuun sekä heidän poikaansa saa valotuksen.  

Tärkeäksi muodostuu sodan jälkeen Einon tiedusteluretki rajantakaiseen Karjalaan. Kirjan henkilöiden, kolmen miehen, elämänvalinnoista ja elämän kipupisteistä on kirjassa kysymys.
"Eino on romaani nuoruudesta ja odottamattomista, kohtuuttomilta tuntuvista valinnan paikoista. Valinnoista, joihin ei ole valmis, ja seurauksista, jotka kulkevat reppuselässä mukana läpi elämän."

Kirjailija Matti Rönkä on Outokummusta lähtöisin oleva kirjailija, joka on aikaisemmin julkaissut dekkareita ja saanut Viktor Kärppä -dekkareistaan paljon kiitosta ja palkintoja. Tämä romaani on kirjailijan uusi aluevaltaus.

Seija


Pesonen, Leo A.: Retkeilyllä Helsingin historiassa (1946)

Historia toimii ehkäpä parhaiten tarinana. Tällaisina lyhyinä anekdootteina annostelee Leo A. Pesonen Helsingin historiaa. Kirja vaatii melkein seurakseen kartan, että kaikki Helsingin mainitut paikat osaa sijoittaa oikein. Tekstistä nousee osalle tuttuja hahmoja Helsingin historiasta kuten Z. Topelius tai Helsingin uudesta ilmeestä 1800-luvun alkupuolella vastanneet Johan Albrecht Ehrenström ja Carl Ludvig Engel. Historiasta nostetaan myös Venäjän keisareiden vierailut, presidentinlinnan entinen elämä suolamakasiinina ja monia muita. Teos sopinee nautittavaksi historiallisina kuvauksina vaikkapa Jukka Viikilän Finlandia-palkitun teoksen Akvarelleja Engelin kaupungista kanssa.