KIRJAUUTUUKSIALasten planeetta

Leimikot

Meren rukous

Naiset joita ajattelen öisin

 


Rönkä, Matti :

Kirja on kolmen sukupolven, kolmen miehen romaani. Keskiössä on Eino, joka kirjan alussa palaa sodasta. Einon sotakokemuksiin ja sodanjälkeiseen aikaan palataan takautumina. Eino on yhdeksänkymppisenä muistisairaana sairaalassa, jossa hänen pojanpoikansa Joonas käy häntä katsomassa. Joonas kiinnostuu ukkinsa elämästä hänen ampumahaavojensa takia, jotka eivät ole kuitenkaan tulleet sodassa. Einon elämä avautuu pala palalta. Kaikkea hän ei halua kuitenkaan edes pojalleen tai pojanpojalleen kertoa.  Kirjailija on onnistunut luomaan koukuttavankin kertomuksen hänen elämästään. Myös suhde vaimoon Kerttuun sekä heidän poikaansa saa valotuksen.  

Tärkeäksi muodostuu sodan jälkeen Einon tiedusteluretki rajantakaiseen Karjalaan. Kirjan henkilöiden, kolmen miehen, elämänvalinnoista ja elämän kipupisteistä on kirjassa kysymys.
"Eino on romaani nuoruudesta ja odottamattomista, kohtuuttomilta tuntuvista valinnan paikoista. Valinnoista, joihin ei ole valmis, ja seurauksista, jotka kulkevat reppuselässä mukana läpi elämän."

Kirjailija Matti Rönkä on Outokummusta lähtöisin oleva kirjailija, joka on aikaisemmin julkaissut dekkareita ja saanut Viktor Kärppä -dekkareistaan paljon kiitosta ja palkintoja. Tämä romaani on kirjailijan uusi aluevaltaus.

Seija


Kataja, Väinö :

Kataja Väinö: Noidan kirot : kuvaus Lapin rajoilta (1914)

Väinö Kataja lienee joillekin edelleen tuttu kirjailija. Ehkäpä hänet muistetaan parhaiten Koskenlaskijan morsian -romaanistaan, joka on filmattu kaksikin kertaa. Häntä tuskin muistetaan ensimmäisen suomalaisen urheiluromaanin kirjoittajana. Heinärannan olympialaiset ilmestyi vuonna 1914. Itse asiassa tuolta vuodelta ovat myös jo edellä mainittu Koskenlaskijan morsian sekä Varaston helmeksi päätynyt Noidan kirot. Kirja on vahvasti kauhuelementtejä sisältävä kertomus noidan kirouksesta, joka vaikuttaa kauan noidan surmaamisen jälkeen. Vahvoja yliluonnollisia elementtejä liitettynä taikauskoon, vihaan ja kostoon. Lisäksi kirjasta voi poimia kansanperinnettä sekä monien ehkä jo unohtamia termejä: rantapore, rieskamaito, römppäviikko, kiveliö sekä kolmilaita.