Lieksan kirjastoauto

Ajankohtaista kirjastoautossa

'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

Kirjastoauto Hilippa ajaa Kolin reitin (1B) poikkeuksellisesti jo ma 3.12.,
koska kuljettajilla on koulutuspäivä ma 17.12.

'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

Reittiaikataulu 

''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

Lieksan uusi kirjastoauto Hilippa aloitti reittinsä v. 2016 helmikuun alusta.

Ferrarin punainen uusi kirjastoauto sai ulkopintaansa upean taideteoksen. Kirsikodin taiteilija Santtu Miettinen suunnitteli kuvat, jotka lieksalainen teippausfirma Evgraphics toteutti auton kylkiin. Kirjastoautojen Ferrarista voidaan puhua siinäkin mielessä, että autossa riittää voimaa ja tehoja Lieksan mäkisiin vaaramaisemiin. Hevosvoimia on 430. Auton nimikin, Hilippa, viittaa hevosiin. Se on peräisin kreikan sanasta Filippos, joka tarkoittaa hevosystävää. Hilippa muistetaan myös kotiseutukirjailija Heikki Turusen Simpauttaja -kirjasta. Lieksa-Pielisjärven kansanperinteestä löytyy myös ns. Hilippa-tarinoita. Nimikilpailussa nimeä ehdotti lieksalainen Toni Hollström.

Lieksan ensimmäinen kirjastoauto aloitti toimintansa 21.4. vuonna 1971 silloisen Pielisjärven kunnan alueella. Siitä alkaen kuntaa on kiertänyt kaikkiaan neljä kirjastoautoa. Edellinen kirjastoauto Kätkäläinen aloitti ajonsa vuonna 1998. Uusi auto on Lieksan alueella järjestyksessä viides.

Uusin kirjastoauto Hilippa  valmistettiin Kiitokorin erikoiskoritehtaalla Volvon alustalle. Valtionapua kaupunki sai hankintaan 115 000 € eli noin kolmanneksen auton hankintahinnasta.

Lieksan ja Joensuun kaupungin hankkivat kirjastoautot yhtä aikaa. Tarjouspyynnöt tehtiin yhdessä. Joensuun hankintatoimi kilpailutti toimittajat ja kaupungit sitoutuivat hankkimaan autot samoilta toimittajilta. Autoissa on uutta tekniikkaa mm. litium-korilaiteakut, sähköisesti säädettävät pöydät ja ilmastointi, joka takaa miellyttävän lämpötilan kesäkuumallakin.

Autossa on neljä moduulihyllyä, joiden avulla koulu- ja päiväkotireiteille saadaan enemmän mukaan kysyttyjä lasten ja nuorten aineistoja. Iltareiteille vaihdetaan moduulihyllyt, joissa on valikoima aikuisten uutuuksia, dekkareita ja muita haluttuja teoksia.

Autoon sopii vähemmän aineistoa koska hyllymetrejä on vähemmän johtuen uusista määräyksistä. Kirjastoautoon mahtuu arviolta lähes 3000 kpl kirjoja, lehtiä, DVD-levyjä ja äänitteitä.  Pientä kokoelmaa täydentää erinomainen aineiston varausjärjestelmä. Koko Pohjois-Karjalan kirjastojen eli Vaara-kirjastojen kokoelmat ovat maksutta saatavilla myös autojen kautta.

Kirjastoauto palvelee koko kaupungin aluetta Kolia myöten, reitit ajetaan kahden viikon välein. Parittomalla viikolla ajetaan aamu- ja iltareitit. Parillisella viikolla vain iltareitit, jotka ajoittuvat ajalle klo 12-19. Pysäkkejä on noin 110. Poikkeustilanteissa reitit ajetaan vain kerran kuussa. Poikkeuksista tai mahdollisista peruutuksista tiedotamme asiakkaille lehti-ilmoituksissa, alueradiossa ja tekstiviesteillä.
Reitit ja pysäkit tarkistetaan aina kesän ja syksyn alussa mahdollisten muutosten varalta.

Lainoja autossa on vuosittain n. 47 000.  

Yhteystiedot

Kirjastoauto Hilipassa palvelee Eija Aunola ja Henri Schmidt (16.7.-31.12.2018)  p. 04010 44123 työhuone ja 0401044124 kirjastoauto.


Vuonna 2014 Lastenkirjainstituutti myönsi Onnimanni-palkinnon suomalaiselle kirjastoautotoiminnalle. Palkinnon perusteluissa mainittiin mm.:
"Elämänmittaisen lukemisen kulttuuria opetteleville lapsille ja nuorille on ensiarvoisen tärkeää päästä todelliseen, fyysiseen kosketukseen kirjojen kanssa mahdollisimman usein ja säännöllisesti. Kirjastoautot ovat pyörillä liikkuvia tarina-aarrearkkuja, tietopankkeja ja sivuilta aukeavien seikkailupuistojen lähettiläitä. Lukija ja kirjan saattaminen yhteen on tärkeintä lukemista edistävää työtä, mitä voidaan tehdä."

 
Kirjastoauto nuorisobussina

Lieksan kirjastoauto toimii keväällä ja syksyllä kolmena lauantaina nuorisobussina. Vuodessa on siis yhteensä 6 käyntikertaa. Nuorisobussissa voi askarrella, pelailla lauta- ja konsolipelejä, tavata muita lapsia ja nuoria sekä lainata kirjoja. Bussi kiertää haja-asutusalueella, noin 10-50 kilometrin säteellä keskustasta. Autossa on mukana nuorisotyöntekijä ja kirjastovirkailija, joka toimii samalla myös autonkuljettajana.

Aikataulut syksylle 2018

Aineiston varaaminen ja palautus kirjastoautossa

Varaaminen on kirjastoautossakin maksutonta! Kirjastoautojen oman kokoelman lisäksi voi varata kirjastoautoon Vaara-kirjastojen saatavilla olevaa aineistoa.
Autosta lainattua aineistoa voi palauttaa maksutta myös muihin Vaara-kirjastojen toimipaikkoihin.