VARASTON HELMETVaraston helmet vinkkaa informaatikko Kai Sormunen.

Hae vinkkejä:

Lassinen, Emil :

Lassinen, Emil: Poikia (1907)

Emil Lassinen toimi kirjailijanuransa ohella opettajana ja kasvatuslaitoksen johtajana Lohjalla. Näiden kokemuksien pohjalta hän kirjoitti pienoisromaanin Poikia. Kirjassa kuvataan johtajan näkökulmasta kasvatuslaitoksen onnistumisia ja epäonnistumisia. Varmaan tämänkin päivän nuorten parissa työskentelevät löytävät paljon tuttua näistä reilun sadan vuoden takaisista kokemuksista. Kirjasta jää ehkä ensiksi mieleen ongelmakäyttäytymisen moninaiset syyt. Ymmärtävä aikuinen voi vaikuttaa yllättävän paljon toivottomaltakin vaikuttaviin tapauksiin.


Kataja, Väinö :

Kataja Väinö: Noidan kirot : kuvaus Lapin rajoilta (1914)

Väinö Kataja lienee joillekin edelleen tuttu kirjailija. Ehkäpä hänet muistetaan parhaiten Koskenlaskijan morsian -romaanistaan, joka on filmattu kaksikin kertaa. Häntä tuskin muistetaan ensimmäisen suomalaisen urheiluromaanin kirjoittajana. Heinärannan olympialaiset ilmestyi vuonna 1914. Itse asiassa tuolta vuodelta ovat myös jo edellä mainittu Koskenlaskijan morsian sekä Varaston helmeksi päätynyt Noidan kirot. Kirja on vahvasti kauhuelementtejä sisältävä kertomus noidan kirouksesta, joka vaikuttaa kauan noidan surmaamisen jälkeen. Vahvoja yliluonnollisia elementtejä liitettynä taikauskoon, vihaan ja kostoon. Lisäksi kirjasta voi poimia kansanperinnettä sekä monien ehkä jo unohtamia termejä: rantapore, rieskamaito, römppäviikko, kiveliö sekä kolmilaita.


Samuli S(suomalainen): Pienestä kaupungista (1950, novellit julkaistu alun perin 1885)

Samuli Suomalaisen leppoisat novellit ovat oiva välipala hyväntuulisen kirjallisuuden ystäville. Kirja sisältää kaksi novellia "Tulipalo" ja "Kalalta", joita Erkki Tanttu on kuvittanut tuttuun tyyliinsä. Ensimmäinen novelli kertoo hieman Agapetuksen Hilman-päivien tapaan tulipalosta, jonka sammutus ei suju aivan parhaalla mahdollisella tavalla, vaikka apukäsiä riittääkin. Toisen tarinan aiheena on kahden kaveruksen kalareissun valtava saalishauki, mikä herättää huomiota kotiin tullessa.

 

Strindberg, August :

Strindberg, August: Noita (suom. 1912)

August Strindbergin kertomus Noita sai alkunsa eräästä oikeudenkäynnin yhteydessä sattuneesta kokemuksesta. Tämän pohjalta syntyi novelli Genvägar (Oikoteitä) ja myöhemmin Strindberg työsti tämän uudelleen ja se julkaistiin nimellä En häxa. Kertomuksen sanotaan olevan syvällinen hysterian ja magian tutkielma, jossa kirjailija on käyttänyt hyväkseen omia psykopatologisia kokemuksiaan. Päähenkilö Tekla ei sopeudu tylsään elämään eikä aviomieskään onnistu tuomaan pysyvää muutosta elämään. Tekla tapaa noitakokeen aikaan paikallisen kreivin Ebba-tyttären. Pelastettuaan tämän hengen pääsee Tekla haistelemaan paremman väen elämää.


Hahl, Jalmari :

Hahl, Jalmari: Ykskylän uneksija (1904)

Jalmari Hahl ehti toimia uransa aikana kirjailijana, kääntäjänä, opettajana sekä mm. Ylioppilaskunnan Laulajien sekä kansallisteatterin johtajana. Kirjallisessa tuotannossaan hän kuvasi eri ihmisryhmien välisiä konflikteja, kuten tässä 1200-luvun Baltiaan sijoittuvassa historiallisessa romaanissa. Vastakkain ovat kalparitarit ja liiviläiset eli kristityt ja pakanat. Kalparitarien puolella eripuraa luo pappi Westhard ja liiviläisillä puolestaan eripuraa kylvää noita Nunnus sekä päälliköksi päällikön paikalle mielivä Ylo. Jalmari Hahl kuvaa kahinointia lievästi kristittyjä sympatisoiden, mutta korostaa, että ihmisiä ollaan ja sovussa on elettävä. Luvassa on siis nopealukuinen piipahdus 800 vuoden takaisille Väinäjoen rannoille. Hahlin myöhemmässäkin romaanissa Surun tie pitäydytään samantyyppisessä tilanteessa, mutta on siirry kansalaissodan jälkeiseen aikaan.


Näytetään tulokset 1 - 5 / 93
Merkintöjä per sivu 5
jostakin 19