VARASTON HELMETVaraston helmet vinkkaa informaatikko Kai Sormunen.

Hae vinkkejä:

Balzac, Honore de :

Balzac, Honore de: Eversti Chabert (1832, suom. 1918)

Balzac ehtii kirjoittaa elämänsä aikana lähes 90 novellia ja romaania, jotka nivoutuvat löyhästi yhteen Inhimilliseksi komediaksi. Eversti Chabert on Napoleonin jälkeiseen aikaan sijoittuva kertomus miehestä, joka haavoituttuaan sodassa haudattiin ja julistettiin kuolleeksi. Hän kuitenkin jää henkiin ja kaivaa itsensä haudasta takaisin elävien pariin. Palattuaan takaisin hän huomaa, että matka kuolleesta eläväksi on pitkä. Luettavaksi tarjolla on siis mielenkiintoinen pienoisromaani 1800-luvun ranskalaisesta yhteiskunnasta, Napoleonin jälkeisestä porvaristosta ja byrokratiasta. Balzac kirjoittaa elävästi aikakaudesta ja ihmisistä. Syystäkin häntä luetaan edelleen ympäri maailmaa.

 

Ramos, Graciliano :

Ramos, Graciliano: São Bernardo (1934, suom. 1961)

Brasilialaisen Graciliano Ramosin romaani tempaa alusta asti mukaansa. Muutaman Garcia Marquezin ja miksei myös B. Travenin teoksen luettuaan maailmaan on helppo sujahtaa sisään. Päähenkilö Paulo Honorio on kouluttautumaton itse ryysyistä hyvin toimeentulevaksi tilanomistajaksi noussut pyrkyri, jonka ainoa mittapuu on raha. Sivistystä oppii hänen mielestään muualta kuin kirjoista. Niinpä hänen puolisokseen päätyvä Madalena on kova pala. Hän ei suostu olemaan perinteinen passiivinen vaimo, vaan haluaa ottaa vahvemmin otetta tilan hoidosta kirjanpitoa myöten. Tämä kuten taustalla nouseva yhteiskunnallinen liikehdintä nostavat laineita Paulon elinpiirissä, eikä kaikki mene niin kuin suunniteltu. Tämän koko elämänsä kirjon Paulo kirjoittaa omaelämäkerralliseksi romaaniksi.


Jessen, Burchard :

Jessen, Burchard: Aamiaislehti (1918, suom. 1927)

Sanomalehden toimitus on tapahtumaympäristönä mielenkiintoinen: koko ajan tapahtuu jotain ja tähän kun lisätään vielä kilpailevan lehden toimitus, on aineksia jo reippaasti yli oman tarpeen. Elokuvan puolellakin Billy Wilderin Etusivu uusiks' on alan ehdotonta eliittiä konekivääridialogeineen. Varaston helmeksi valikoituu Burchard Jessenin Aamiaislehti, jossa vedonlyönnin seurauksena norjalaiseen kaupunkiin syntyy kilpaileva lehti, jota vedon asiasta lyönyt paikallinen mahtimies koettaa kampittaa – vastustajaansa kunnioittaen. Tarinassa on totta kai myös miehiä nokkelampi nainen, jonka osuus on ratkaiseva pääjuonen lisäksi sivujuoneen. Samantyyppinen pienoisromaani ilmestyi Suomessakin jo Kyösti Wilkunan kynästä jo 1914. Molemmat ovat vetävän humoristisesti kirjoitettuja ja ovat tältä osin kestäneet hyvin ajan hammasta.


Sauramo, Lauri :

Sauramo, Lauri: Luostarin metsästäjä (1911)

Luostarin metsästäjä on nykyään lähes unohdetun Lauri Soinin salanimellä kirjoittama teos. Teos sijoittuu 1500-luvun Rauman tienoille. Rauma paloi 1536 ja sen seurauksena kruunulta tuli käsky, että alueella olevan harmaaveljien fransiskaaniluostari muutetaan pappilaksi. Kyseessä oli Kustaa Vaasan käsky, olihan hän tässä vaiheessa muuttamassa valtakunnan luterilaiseksi. Kyseessähän oli pitkälti poliittinen strategia, koska kruunu tarvitsi kipeästi varoja. Näiden lisäksi teoksen pääjuonena kulkee luostarin metsästäjäksi palon jälkeisen ruoanpuutteen johdosta päätyneen maallikkoveljen ja karjanhoitajaneitosen rakkaudeksi syvenevä ystävyys. Samalla voi sivuilta lukea pienen annoksen länsirannikon paikallishistoriaa.


Inkeri, L. J. (Lempi Jääskeläinen): Tyttö jonka sydän oli lasista (1928)

Lempi Jääskeläinen tunnetaan Viipuriin sijoittuvista historiallisista romaaneista. Samaan – tosin nimettömään – kaupunkiin sijoittuu myös tämä teos. Iris on sairasteleva nuori nainen joka on töissä pankissa. Hän haaveilee paremmasta ja työtovereitaan ilahduttaakseen keksii mitä mielikuvituksellisimpia tarinoita. Rahahuolten painaessa päälle hän osallistuu kilpailuun, jossa pääpalkintona on suuri summa rahaa ja mahdollisuus saada käsikirjoitus elokuvaksi. Edelleen varsin lukukelpoinen tarina, jossa yhdistetään vanhaa satua ja saadaan se sujautettua 1920-luvun Suomeen varsin sujuvasti. Aikalaiskuvauksessa vilahtaa suomalaistumisliikettä sekä aikakauden Helsinkiä Viipurin ohella.


Näytetään tulokset 1 - 5 / 86
Merkintöjä per sivu 5
jostakin 18