VARASTON HELMETVaraston helmet vinkkaa informaatikko Kai Sormunen.

Hae vinkkejä:

Samuli S(suomalainen): Pienestä kaupungista (1950, novellit julkaistu alun perin 1885)

Samuli Suomalaisen leppoisat novellit ovat oiva välipala hyväntuulisen kirjallisuuden ystäville. Kirja sisältää kaksi novellia "Tulipalo" ja "Kalalta", joita Erkki Tanttu on kuvittanut tuttuun tyyliinsä. Ensimmäinen novelli kertoo hieman Agapetuksen Hilman-päivien tapaan tulipalosta, jonka sammutus ei suju aivan parhaalla mahdollisella tavalla, vaikka apukäsiä riittääkin. Toisen tarinan aiheena on kahden kaveruksen kalareissun valtava saalishauki, mikä herättää huomiota kotiin tullessa.

 

Strindberg, August :

Strindberg, August: Noita (suom. 1912)

August Strindbergin kertomus Noita sai alkunsa eräästä oikeudenkäynnin yhteydessä sattuneesta kokemuksesta. Tämän pohjalta syntyi novelli Genvägar (Oikoteitä) ja myöhemmin Strindberg työsti tämän uudelleen ja se julkaistiin nimellä En häxa. Kertomuksen sanotaan olevan syvällinen hysterian ja magian tutkielma, jossa kirjailija on käyttänyt hyväkseen omia psykopatologisia kokemuksiaan. Päähenkilö Tekla ei sopeudu tylsään elämään eikä aviomieskään onnistu tuomaan pysyvää muutosta elämään. Tekla tapaa noitakokeen aikaan paikallisen kreivin Ebba-tyttären. Pelastettuaan tämän hengen pääsee Tekla haistelemaan paremman väen elämää.


Hahl, Jalmari :

Hahl, Jalmari: Ykskylän uneksija (1904)

Jalmari Hahl ehti toimia uransa aikana kirjailijana, kääntäjänä, opettajana sekä mm. Ylioppilaskunnan Laulajien sekä kansallisteatterin johtajana. Kirjallisessa tuotannossaan hän kuvasi eri ihmisryhmien välisiä konflikteja, kuten tässä 1200-luvun Baltiaan sijoittuvassa historiallisessa romaanissa. Vastakkain ovat kalparitarit ja liiviläiset eli kristityt ja pakanat. Kalparitarien puolella eripuraa luo pappi Westhard ja liiviläisillä puolestaan eripuraa kylvää noita Nunnus sekä päälliköksi päällikön paikalle mielivä Ylo. Jalmari Hahl kuvaa kahinointia lievästi kristittyjä sympatisoiden, mutta korostaa, että ihmisiä ollaan ja sovussa on elettävä. Luvassa on siis nopealukuinen piipahdus 800 vuoden takaisille Väinäjoen rannoille. Hahlin myöhemmässäkin romaanissa Surun tie pitäydytään samantyyppisessä tilanteessa, mutta on siirry kansalaissodan jälkeiseen aikaan.


Estaunie, Edouard :

Estaunie, Edouard: Labyrintti (1924, suom. 1928)

Tädin kuoltua jää Francois Pesnel kartanon omistajaksi, koska tädiltä ei löydy testamenttia. Francois kuitenkin löytää testamentin, jossa kartano määrätään Alicelle, mutta salaa dokumentin löytymisen ja hankkiutuu naimisiin Alicen kanssa. Tämä johtaa Francois'n kirjan nimen mukaisesti valheen labyrinttiin, jossa petos nakertaa molempia osapuolia. Melodraama laajenee vielä kolmiodraamaksi, kun vyyhtiä tulee vielä hämmentämään Francois'n veli André. Edouard Estaunie kirjoitti hienon moniulotteisia ja vivahteikkaita henkilöhahmoja, joiden kanssa viihtyy hyvin koko tarinan ajan.


Pesonen, Leo A.: Retkeilyllä Helsingin historiassa (1946)

Historia toimii ehkäpä parhaiten tarinana. Tällaisina lyhyinä anekdootteina annostelee Leo A. Pesonen Helsingin historiaa. Kirja vaatii melkein seurakseen kartan, että kaikki Helsingin mainitut paikat osaa sijoittaa oikein. Tekstistä nousee osalle tuttuja hahmoja Helsingin historiasta kuten Z. Topelius tai Helsingin uudesta ilmeestä 1800-luvun alkupuolella vastanneet Johan Albrecht Ehrenström ja Carl Ludvig Engel. Historiasta nostetaan myös Venäjän keisareiden vierailut, presidentinlinnan entinen elämä suolamakasiinina ja monia muita. Teos sopinee nautittavaksi historiallisina kuvauksina vaikkapa Jukka Viikilän Finlandia-palkitun teoksen Akvarelleja Engelin kaupungista kanssa.


Näytetään tulokset 1 - 5 / 91
Merkintöjä per sivu 5
jostakin 19