HAASTATTELUARKISTO


Haastattelussa Arja Kyllönen

Tällä kertaa kirjastotyötään lukijoille avaa Valtimon kirjaston kirjastovirkailija Arja Kyllönen.
kuva
1. Kuka olet, mistä tulet?
Olen Arja Kyllönen ja tulen Kuhmosta.

2. Kuinka pitkään olet työskennellyt Valtimon kirjastossa ja kuinka työsi on muuttunut vuosien aikana?
Olen työskennellyt kirjastovirkailijana vuodesta 2007 alkaen. Työni on asiakaspalvelua ja aineiston käsittelyä eri muodoissa mm. uuden aineiston hankintaa ja huonokuntoisen poistoa. Asiakkaiden opastaminen nettikirjaston käyttöön ja sen sivustoihin on lisääntynyt uuden kirjastojärjestelmän myötä. E-kirjat ovat tulleet uutena aineistona asiakkaiden saataville. Kaukolainojen tilaaminen on vähentynyt sekä myöhästymismuistutuksien tulostaminen ja lähettäminen asiakkaille on jäänyt pois. Työskentely on muuttunut verkkoon.   
Monipuoliset työtehtävät, uuden oppiminen ja haasteet tuovat vaihtelevuutta työhön. Olen työskennellyt useissa kirjastoissa yhteensä yli 25 vuotta, joten työtavat ja -tehtäväni ovat muuttuneet vuosien myötä.

3. Mitä puuhastelet, kun et ole lainaustiskillä?
Työtehtäviini kuulu asiakaspalvelun lisäksi kokoelmanhoitoa, johon kuuluu aineiston hankinta, vastaanottaminen ja lainauskuntoon saattaminen sekä poistaminen. Uuden aineiston hankinnan teemme yhdessä, samoin kuin kirjastonkäytön ja tiedonhaun opetuksen oppilaille. Asiakkaille kirjastossa järjestettävän tapahtuman suunnittelu ja toteutus tapahtuu yhteistyöllä. Kirjaston talouden seuranta ja tilastointi kuuluvat työtehtävääni ja lisäksi teen muita kirjastoon liittyviä tehtäviä. Tällä hetkellä poistan kokoelmasta videoita, koska niitä ei enää lainata.

4. Mitä mieltä olet kovasti tapetilla olevista itsepalvelukirjastoista?
Yhä enemmän avataan itsepalvelukirjastoja, mutta kirjaston muuttaminen itsepalvelukirjastoksi vaatii perinpohjaista suunnittelua ja se myös maksaa. Asiakkaille se tarjoaa mahdollisuuden käydä kirjastossa normaalien aukioloaikojen ulkopuolella. Itsepalvelukirjaston asiakkaiden on oltava omatoimisia ja heidät on perehdytettävä lainaus- ja palautusautomaatin käyttöön huolellisesti. Ehkä se on mahdollisuus asiakkaille, jotka haluavat rauhassa lueskella lehtiä, tehdä töitä tietokoneella tai etsiä lainattavaa.

5. Millainen olisi unelmiesi kirjasto?
Unelmieni kirjasto on kotoinen paikka, joka toivottaa asiakkaan tervetulleeksi jo ovea avattaessa. Siellä vietetään aikaa, tavataan tuttavia ja lainataan ja luetaan kirjoja.

6. Mikä kirja teki sinuun viimeksi vaikutuksen?
Mitään yksittäistä kirjaa en osaa mainita. Vaikutuksen tekee mieluummin todellisuuteen perustuva kirja ja se voi olla jonkun selviytymistarina.

7. Jos et olisi kirjastolainen, niin mitä tekisit työksesi?
Asiakaspalvelutehtävissä, ehkä matkailualalla.  

8. Joulu lähestyy. Oletko ollut kilttinä?
Tontuthan tarkkailevat ympäri vuoden, joten minulla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin olla kiltisti.

Haastattelu tehty 25.11.2016

Haastattelussa Virpi Saari

"Scifi-kirjailijanakin tunnettu Isaac Asimov ennusti 50 vuotta sitten vuodesta 2014, että puhelimella voi lukea kirjoja, mobiililaitteet ovat yleisiä ja kaikille yläkoululaisille opetetaan ohjelmointia. Kirjastojen tulevan digiloikan pituutta on vaikea arvioida, mutta tietotekniikan kehityskulku jatkunee."
kuva
Kerro itsestäsi?
Olen kirjastonhoitaja Nurmeksesta. Syntyjään olen Ylä-Savosta, Pielaveden Ristisen kylältä.

Miksi päädyit kirjastoalalle ja mikä on työssäsi parasta?
Opiskelin aikoinaan Joensuussa venäjää, saksaa ja kirjallisuutta. Myöhemmin, kun työskentelin Kuopion Varastokirjastossa sekä Neulamäen ja Särkiniemen kirjastoissa, suoritin informaatiotutkimuksen opintoja ja pätevöidyin kirjastonhoitajaksi. Olen ollut kirjastoihminen pienestä pitäen. Kirjastoauton pysäkki oli lapsuudenkotini ja kauppamme pihapiirissä, ja se tuntui silloin hienolta. Vieraissa kaupungeissa ja vierailla mailla liikkuessakin tulee usein käytyä kirjastoissa. Viime kesän helmi oli Strahovin luostarin kirjasto Prahassa.

Parasta työssäni on sen monipuolisuus: asiakas- ja tietopalvelu neuvonnassa, koulujen vierailut ja tapahtumat limittyvät sopivasti hankintojen, poistojen ja luetteloinnin väliin.

Millainen työviikkosi on normaalisti?
Aamuvuoro neuvonnassa alkaa sähköpostiin vastaamalla, sitten kerätään asiakkaiden tekemiä nettivarauksia ja hyllytetään palautunut aineisto. Asiakas- ja tietopalvelun lomassa hoidetaan varaukset ja tehdään oman vastuualueen töitä. Vastaan nuortenosaston hankinnasta, poistoista sekä suurimmasta osasta aikuisten osaston poistoista. Tietokirjapoistojen yhteydessä tarkastetaan myös uudempien painosten saatavuus, että kokoelma pysyisi mahdollisimman ajantasaisena. Lisäksi tehtäviini kuuluu kirjastonkäytön ja tiedonhaun opastusta, kirjavinkkausta, kirjaston nettisivujen ja Facebookin päivitystä, tapahtumien ja aikuistenosaston kirjanäyttelyjen järjestämistä. Hoidan myös laskutusta.

Miten luulet kirjastoalan muuttuvan tulevaisuudessa?
Scifi-kirjailijanakin tunnettu Isaac Asimov ennusti 50 vuotta sitten vuodesta 2014, että puhelimella voi lukea kirjoja, mobiililaitteet ovat yleisiä ja kaikille yläkoululaisille opetetaan ohjelmointia. Kirjastojen tulevan digiloikan pituutta on vaikea arvioida, mutta tietotekniikan kehityskulku jatkunee. Yleisten kirjastojen neuvoston julkaisemassa Yleisten kirjastojen suunta 2016–2020 -asiakirjassa visioidaan, että palvelut ovat edelleen pääosin maksuttomia, yhteistyö, verkottuminen ja yhteisöllisyys lisääntyvät; paikallisia aineistoja digitoidaan, aukioloaikoja lisätään omatoimikirjastoilla, uusia palveluja ja tapahtumia tuotetaan, kirjaston tiloja tarjotaan eri toimijoiden käyttöön jne. Kirjaston kotipalvelusta vastaava henkilö tuskin leikkaa asiakkaiden nurmikkoa, niin kuin posti, mutta saattaa tarjota lainattavaksi mitä erilaisimpia laitteita. Vapaaseen lähdekoodiin perustuvan Koha-kirjastojärjestelmän leviäminen ympäri Suomen on vielä oma lukunsa.

Millaisia kirjoja luet nuorisokirjojen lisäksi? Ja kirja vai e-kirja?
Kirjojen suhteen olen melko kaikkiruokainen – mikään inhimillinen ei ole vierasta. Historiallisia romaaneja luen mielelläni, ja erityisesti Waltarin romaanit ovat olleet ylitse muiden. Uudemmista kirjailijoista varsinkin Conn Igguldenin Tšingis-kaani- ja Julius Caesar -sarjat ovat olleet hyviä. Viimeksi luin tv-sarjan innoittamana Tolstoin Sodan ja rauhan ja se oli oletettua parempi. Jennifer Egan, Paul Auster ja Juha Valtonen ovat myös jääneet mieleen. Loppuun voisi vielä lisätä tietokirjojen puolelta remontti-, puutarha- ja sotakirjat.

Kirja on edelleen kätevämpi. Jonkin nuorten sarjakirjan olen lukenut tabletilta englanninkielisenä, kun en malttanut odottaa suomennosta ja jotakin tietotekniikkaan liittyvää asiaa olen tarkastanut e-kirjasta kotikoneelta, kun on ollut pikainen tarve, mutta muuten en ole e-kirjoja vielä enempää tarvinnut.

Mitä teet, harrastat vapaa-aikanasi?
Lukemisen lisäksi käymme kultaisennoutajamme kanssa luontopoluilla ja vaelluksilla Lapissa ja täällä Ylä-Karjalassa ja siinä samalla poimimme syksyisin marjoja ja sieniä. Vähän aikaa sitten kävimme katsomassa Sotkamon Hiidenporttiinkin verrattua Leiviskänkallioiden rotkolaaksoa Nurmeksen lähituntumassa. Kansalaisopiston kursseille en ole himmelikurssin jälkeen joutanut, sillä kädentaitoja olen saanut ihan riittävästi kokeilla rintamamiestaloa remontoidessamme ja villiintynyttä puutarhaa hoitaessamme.

En ole pelkkä lukutoukka, vaan olen harrastanut monipuolisesti myös liikuntaa (hiihtoa, taijita, jalkapalloa jne.), mutta nyt se on jäänyt vähemmälle. Sulkapalloa tekisi kyllä mieli harrastaa. Valikoituja elokuvia ja tv-sarjoja (Pukumiehiä) tulee seurattua lähinnä Apple TV:stä ja Netflixistä.

Viihdytkö Nurmeksessa?
Viihdyn. Ylä-Karjalan ja Ylä-Savon välillä ei ole suurtakaan eroa: ihmiset ovat samanlaisia ja luonto ja maisemat (Pielinen ja Kallavesikin) yhtä hienoja.

Haastattelu tehty 12.10.2016

Näytetään tulokset 1 - 2 / 25
Merkintöjä per sivu 2
jostakin 13