HAASTATTELUARKISTO


Haastattelussa Elena Pashonina

Haastattelussa kolme vuotta sitten Suomeen muuttanut Elena Pashonina. Elena on tällä hetkellä työkokeilussa Joensuun pääkirjaston lukusali Vipusessa.
kuva
Minä olen Elena Pashonina. Olen kotoisin Venäjän Karjalasta ja muutin Suomeen perheeni kanssa kolme vuotta sitten. Ammatiltani olen kirjastonhoitaja. Minä valmistuin Petroskoin kulttuuriopistosta ja Pietarin ammattikorkeakoulusta. Venäjällä olin töissä Värtsilän kirjastossa.

Onko käsityksesi Suomen kirjastosta muuttunut harjoittelun aikana?
Minä olen aina halunnut päästä työharjoitteluun suomalaiseen kirjastoon, ja nyt kun minulla on kokemusta siitä, voin sanoa, että pidän kaikesta kirjastossa.

Minun ensimmäinen harjoittelupaikkani oli Rantakylän kirjastossa. Haluan kiittää sen henkilökuntaa hyvin miellyttävästä ja hyödyllisestä ensimmäisestä työkokemuksestani. Siellä minä osallistuin moneen tapahtumaan. Viime vuonna olin työharjoittelussa pääkirjastossa. Minulla oli erilaisia tehtäviä – työskentelin tietopalvelussa, lainaustiskillä ja lasten osastolla. Tällä hetkellä olen pääkirjastossa työkokeilussa ja työskentelen lehtisalissa. Molemmissa paikoissa on tosi hyvä työporukka ja kiva työilmapiiri. Kiitos kaikille avusta!

Tiedän nyt paljon enemmän, miten kirjasto toimii. Olen hyvin tyytyväinen siihen, että olen tutustunut suomalaisen kirjaston toimintaan ja siinä samassa suomalaisiin kirjailijoihin ja heidän kirjoihinsa.

Vertaa kirjastoa kotimaasi kirjastoihin, mitä eroja on?
Meillä on paljon yhteistä (asiakaspalvelu, hyllyttäminen, neuvonta ja tiedonhaku, näyttelyt ja kirjavinkkejä jne.) mutta erojakin löytyy.
Suomalaisessa kirjastossa aineiston voi uusia ja palauttaa käymällä missä tahansa kirjastossa, Venäjällä se ei vielä onnistu, vaan pitää käydä paikan päällä. Suomessa asiakkaalla voi olla samanaikaisesti jopa 100 lainaa ja lainan voi uusia 5 kertaa, kun taas Venäjän kirjastoissa annetaan vain 5 lainaa ja lainan pystyy uusimaan vain 2 kertaa.

Mikä on parasta kirjastotyössä?
Minusta parasta kirjastotyössä on mahdollisuus auttaa asiakkaita ja olla kirjojen lähellä.   

Terveisiä suomen kieltä opiskelevalle.
Vaikka suomen kieli on vaikea, se on oikein kaunis kieli.

Terveisiä maahanmuuttajataustaisille harjoittelijoille?
Jos te pidätte kirjoista ja asiakaspalvelusta, kirjasto on paras työharjoittelupaikka teille.

Haastattelu tehty 23.1.2017

Haastattelussa Arja Kyllönen

Tällä kertaa kirjastotyötään lukijoille avaa Valtimon kirjaston kirjastovirkailija Arja Kyllönen.
kuva
1. Kuka olet, mistä tulet?
Olen Arja Kyllönen ja tulen Kuhmosta.

2. Kuinka pitkään olet työskennellyt Valtimon kirjastossa ja kuinka työsi on muuttunut vuosien aikana?
Olen työskennellyt kirjastovirkailijana vuodesta 2007 alkaen. Työni on asiakaspalvelua ja aineiston käsittelyä eri muodoissa mm. uuden aineiston hankintaa ja huonokuntoisen poistoa. Asiakkaiden opastaminen nettikirjaston käyttöön ja sen sivustoihin on lisääntynyt uuden kirjastojärjestelmän myötä. E-kirjat ovat tulleet uutena aineistona asiakkaiden saataville. Kaukolainojen tilaaminen on vähentynyt sekä myöhästymismuistutuksien tulostaminen ja lähettäminen asiakkaille on jäänyt pois. Työskentely on muuttunut verkkoon.   
Monipuoliset työtehtävät, uuden oppiminen ja haasteet tuovat vaihtelevuutta työhön. Olen työskennellyt useissa kirjastoissa yhteensä yli 25 vuotta, joten työtavat ja -tehtäväni ovat muuttuneet vuosien myötä.

3. Mitä puuhastelet, kun et ole lainaustiskillä?
Työtehtäviini kuulu asiakaspalvelun lisäksi kokoelmanhoitoa, johon kuuluu aineiston hankinta, vastaanottaminen ja lainauskuntoon saattaminen sekä poistaminen. Uuden aineiston hankinnan teemme yhdessä, samoin kuin kirjastonkäytön ja tiedonhaun opetuksen oppilaille. Asiakkaille kirjastossa järjestettävän tapahtuman suunnittelu ja toteutus tapahtuu yhteistyöllä. Kirjaston talouden seuranta ja tilastointi kuuluvat työtehtävääni ja lisäksi teen muita kirjastoon liittyviä tehtäviä. Tällä hetkellä poistan kokoelmasta videoita, koska niitä ei enää lainata.

4. Mitä mieltä olet kovasti tapetilla olevista itsepalvelukirjastoista?
Yhä enemmän avataan itsepalvelukirjastoja, mutta kirjaston muuttaminen itsepalvelukirjastoksi vaatii perinpohjaista suunnittelua ja se myös maksaa. Asiakkaille se tarjoaa mahdollisuuden käydä kirjastossa normaalien aukioloaikojen ulkopuolella. Itsepalvelukirjaston asiakkaiden on oltava omatoimisia ja heidät on perehdytettävä lainaus- ja palautusautomaatin käyttöön huolellisesti. Ehkä se on mahdollisuus asiakkaille, jotka haluavat rauhassa lueskella lehtiä, tehdä töitä tietokoneella tai etsiä lainattavaa.

5. Millainen olisi unelmiesi kirjasto?
Unelmieni kirjasto on kotoinen paikka, joka toivottaa asiakkaan tervetulleeksi jo ovea avattaessa. Siellä vietetään aikaa, tavataan tuttavia ja lainataan ja luetaan kirjoja.

6. Mikä kirja teki sinuun viimeksi vaikutuksen?
Mitään yksittäistä kirjaa en osaa mainita. Vaikutuksen tekee mieluummin todellisuuteen perustuva kirja ja se voi olla jonkun selviytymistarina.

7. Jos et olisi kirjastolainen, niin mitä tekisit työksesi?
Asiakaspalvelutehtävissä, ehkä matkailualalla.  

8. Joulu lähestyy. Oletko ollut kilttinä?
Tontuthan tarkkailevat ympäri vuoden, joten minulla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin olla kiltisti.

Haastattelu tehty 25.11.2016

Näytetään tulokset 1 - 2 / 26
Merkintöjä per sivu 2
jostakin 13