Hae vinkkejä:

Rönkä, Matti :

Kirja on kolmen sukupolven, kolmen miehen romaani. Keskiössä on Eino, joka kirjan alussa palaa sodasta. Einon sotakokemuksiin ja sodanjälkeiseen aikaan palataan takautumina. Eino on yhdeksänkymppisenä muistisairaana sairaalassa, jossa hänen pojanpoikansa Joonas käy häntä katsomassa. Joonas kiinnostuu ukkinsa elämästä hänen ampumahaavojensa takia, jotka eivät ole kuitenkaan tulleet sodassa. Einon elämä avautuu pala palalta. Kaikkea hän ei halua kuitenkaan edes pojalleen tai pojanpojalleen kertoa.  Kirjailija on onnistunut luomaan koukuttavankin kertomuksen hänen elämästään. Myös suhde vaimoon Kerttuun sekä heidän poikaansa saa valotuksen.  

Tärkeäksi muodostuu sodan jälkeen Einon tiedusteluretki rajantakaiseen Karjalaan. Kirjan henkilöiden, kolmen miehen, elämänvalinnoista ja elämän kipupisteistä on kirjassa kysymys.
"Eino on romaani nuoruudesta ja odottamattomista, kohtuuttomilta tuntuvista valinnan paikoista. Valinnoista, joihin ei ole valmis, ja seurauksista, jotka kulkevat reppuselässä mukana läpi elämän."

Kirjailija Matti Rönkä on Outokummusta lähtöisin oleva kirjailija, joka on aikaisemmin julkaissut dekkareita ja saanut Viktor Kärppä -dekkareistaan paljon kiitosta ja palkintoja. Tämä romaani on kirjailijan uusi aluevaltaus.

Seija


Lindstedt, Laura :

Kirja on Laura Lindstedtin toinen romaani, jota hän kirjoitti kahdeksan vuotta. Alaotsikko on: "Fantasia kuolemanjälkeisistä sekunneista". Ollaan silmänräpäyksen ajan kuolemanjälkeisessä välitilassa, mutta kerronta avaa silmiemme eteen erilaisia maailmoja naisten kautta yli 430 sivun verran.

Valkoiseen, tyhjään välitilaan on päätynyt seitsemän eri-ikäistä naista eri yhteiskuntaluokista ja eri maista. He ovat: amerikkalainen performanssitaiteilija Shlomith, brasilialainen Rosa Imaculada, joka saa siirrännäisenä itselleen nuoren miehen sydämen, mallin urasta haaveileva senegalilainen Maimuna, itävaltalainen nuori tarjoilijanainen Ulrike, kurkkusyöpää sairastava hollantilainen Wlbgis, venäläinen pääkirjanpitäjä Polina ja ranskalainen kaksosia odottava hienostorouva Nina.

Ulrike saapuu sinne viimeisenä, siitä kirja alkaa. 1. luku on nimeltään Danse macabre, jossa Ulrike joutuu eräänlaisen oraalisen siirtymäriitin kohteeksi. Kun lukija on päässyt tarinaan sisään, teksti alkaa vetää ja se kantaa loppuun asti.

Sanat ja tarinat ovat kirjassa pääsy pois välitilasta kuolemaan tai paremminkin ei-mihinkään. Kirjan motto on lainattu Leo Tolstoilta: "Kun minua ei ole, niin mitä on? Ei mitään. Mutta missä minä olen, kun minua ei ole?"

Kirja on aiheeltaan vaativa. Siinä on yhdistetty taitavasti erilaisia tekstejä proosakerronnan ohella, kuten sanomalehtiartikkeleita, luento, runo. Juutalaisuutta ja anoreksiaa käsitellään paljon taiteilija Shlomithin kautta.  Käydään läpi jokaisen naisen elämänkohtalo ja se, kuinka he kuolivat. Kaikki kertovat tarinansa, joita he yhdessä kuuntelevat. Teos on hallittu kokonaisuus, vaikka se rönsyilee moneen suuntaan. Mieleen tulevat tyyliltään ns. yhdenpäivänromaanit. Tässä romaanissa on vain kyse sekunneista tai ajattomuudesta.

Teos voitti vuoden 2015 Finlandia-palkinnon.

Seija


MCKINLEY, TAMARA :

Britanniasta saapuvat valkoiset miehet alkavat valloittaa aboriginaalien kymmeniätuhansia vuosia asuttamaa Australiaa. Australiaan saapuvat uudisasukkaina toisistaan tietämättä myös entiset rakastavaiset Susan ja Jonathan.

Merten taa on historiallinen romaani höystettynä seikkailulla ja pienellä ripauksella romantiikkaa. Ilahduttavasti kirjassa käsitellään Australian valloitusta brittien lisäksi myös aboriginaalien näkökulmasta. Osa heistä suhtautui muukalaisiin ystävällisesti, osa taas epäluuloisesti ikään kuin ennustaen kansansa surullisen kohtalon. Merkittävässä roolissa kirjassa on myös Australian karu luonto, joka tekee kuumuuteen ja kuivuuteen tottumattomille uudisasukkaille omat tepposensa.

Henna


KETTU, KATJA :

Lasta odottava Valkokenraalin tytär Irga hiihtää rakkauden perässä Neuvostoliiton rajan yli vuonna 1937. Irga joutuu pettymään lapsensa isään ja hänet suljetaan vakoilijana vankileirille Siperiaan. Verna saapuu vuonna 2015 Lavran kylään Marinmaalle isänsä pyynnöstä. Hän saa kuulla, että isä on kuollut salaperäisesti hetkeä aiemmin tutkiessaan äitinsä kohtaloa. Hiljaisiksi pelotellut kyläläiset eivät ole valmiita kertomaan Vernalle totuutta isästä, isoäidistä ja mystisestä yöperhosesta, Motyljokista.

Yöperhonen edustaa kirjallisuudenlajiltaan maagista realismia, jossa sukulaiskansamme marien mytologia ja rituaalit yhdistyvät unenomaisesti todellisuuteen. Yöperhosessa on yhtymäkohtia Ketun menestysromaani Kätilöön. Jäämeren rannalla sijaitseva Titovkan vankileiri on vaihtunut syvällä Siperian erämaassa sijaitsevaan Vorkutaan, jonne Irga suljetaan pakkotyöhön hiilikaivoksiin. Ketun kieli on edelleen elävää ja rujoa, rakkaus ja kiima jälleen kaiken voittavaa. Täysin uutta on Venäjän nykyjohtoon kohdistuva maukas irvailu, kun Putinin salattu lapsuus paljastetaan.

Henna


BROCKMOLE, JESSICA :

Skotlannissa Skyen saarella asuva runoilija Elspeth saa kirjeen ihailijaltaan Daveyltä Pohjois-Amerikasta. He aloittavat vuosia kestävän kirjeenvaihdon, jonka aikana he vähitellen rakastuvat toisiinsa. Ensimmäinen maailmansota syttyy, ja sekä Davey että Elspethin aviomies Iain pestautuvat vapaaehtoisina sotaan.

Toisen maailmansodan aikana Elspethin tytär Margaret on löytänyt rinnalleen lentäjän, mutta hänen äitinsä ei pidä tyttärensä valinnasta. "Sota muuttaa kaiken", Elspeth sanoo salaperäisesti suostumatta paljastamaan Margaretille tämän isästä yhtään mitään.

Kirjeitä saarelta on kahdessa ajassa liikkuva kirjeistä koostuva rakkausromaani, joka seuraa Elspethin ja Daveyn kirjeenvaihdon lisäksi Margaretin salapoliisityötä äitinsä menneisyyttä selvittäessään. Nykyajan ihmisen on vaikeaa ymmärtää, millaista on ollut elää raastavassa ikävässä ja huolessa, kun rakkaan kirjettä joutui odottelemaan usein viikkokausia. Ne harvat yhteiset hetket kuluivat liian nopeasti ja aina Elspethin oli palattava saarelleen ja Davidin sotaan.

Henna


Näytetään tulokset 1 - 5 / 87
Merkintöjä per sivu 5
jostakin 18