Pohjoiskarjalalaisia musiikintekijöitä

Tälle sivulle pyritään listaamaan pohjoiskarjalaisia musiikintekijöitä. Lista on elävä, eikä varmasti kattava, mutta antaa kuitenkin hieman osviittaa kyseisen alueen kirjavasta musiikkikentästä. Listaa kartutetaan pikkuhiljaa! Vinkkaa tekijä: tatu.kaihua@jns.fi

 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Y Ä Ö

A

Alburnus Duo

Alburnus "electric" Duo on Arto Salakan (kitara) ja Jani Leskisen (rummut/perkussiot) perustama yhtye. Aiemmin bändi on esiintynyt triona. Alburnus "electric" Duo vie bändisoittamisen uudelle tasolle käyttäen looppeja ja sähkörumpuja. Arto Salakan säveltämät kappaleet pohjautuvat kirjojen ja runojen luomiin mielikuviin ja tunnelmiin. Duon musiikissa fuusioituvat eri musiikkityylit; proge, jazz, rock kuin myös klassinen musiikki.

Alburnus Duon esikoislevy on nimeltään OVI, ja se on kuunneltavissa täällä.

Antti Elias

Antti Elias on joensuulainen englanninkielistä musiikkia tekevä laulaja-lauluntekijä. Antti Eliaan musiikkia on verrattu mm. Nick Drakeen, Leonard Coheniin ja Neil Youngiin.

Facebook

B

Brunella Modularis

Lennokas & tuore.
Kansanmusiikkia polulta ja sen vierestä! 
 
Anna-Leena Harju - laulu
Sanni Kopo - viulu, jouhikko, laulu
Heta Laakkonen - kanteleet, laulu 
 
 

E

Echo & Cane

Echo & Cane ovat yhtä kuin Erkki "Echo" Räsänen ja Hannu "Cane" Vuorjoki. Echo ja Cane-juuret ovat Joensuussa, minkä rootsmusakuvioissa miehet ovat toimineet ja vaikuttaneet jo vuosikymmeniä erilaisissa kokoonpanoissa. Ohjelmisto sisältää laaja-alaisen kattauksen vanhempaa ja uudempaa amerikkalaista juurimusiikkia  (blues, country,soul, tex-mex , you-name-it.) mm. sellaisilta artisteilta kuten Robert Johnson, Leadbelly, Hank Williams, Sam Cooke,  Johnny Cash ja Steve Earl. Myös vahvoja irlantilais- ja bluegrass-sävyjä löytyy musiikista. Lainamateriaalin ohella Echo & Cane esittää runsaasti myös omaa tuotantoa.

http://echocane.wordpress.com/

F

Frans Höyer

Jussi Reitun, Ari Suomalaisen ja Maria Sotikovin vuonna 2013 muodostaman Frans Höyerin tavoitteena oli tutkia kehnojen elektronisten soitinten soundin ydintä ja koittaa saada siitä selkoa. Pian Jussi ja Ari jatkoivat uuden vision jahtaamista : intensiivisempää ilmaisua, rikkaampia taajuuksia, surinan ja syntikkakiljaisujen keitosta ja kokeellisen videotaiteen yhdistämistä live-esityksiin.

Soundcloud   

Vimeo

H

Hellstén, Minttu

Synkkää ja kaunista. Joensuulainen laulaja-lauluntekijä Minttu laulaa mielellään aiheista, joista on vaikea puhua. Laulu ja harmooni luovat voimakkaille sävellyksille oman maailmansa, jota kuvitetaan välillä muillakin soittimilla. Musiikissa yhdistyvät kansanmusiikki ja pop.

www.minttuhellsten.fi

Hokkanen, Markku

Markku Hokkanen on joensuulainen muusikko joka tekee päivätöidensä ohessa omaa musiikkia ja keikkailee bändinsä kanssa aktiivisesti.

www.markkuhokkanen.com

Härkönen, Ville

Ville Härkönen on tehnyt vuosikaudet tyylikästä musiikkia. Muiden avujensa lisäksi Härkösen tunnistaa kerrassaan upeasta lauluäänestä, jossa suomalaisen iskelmä-perinteen ja anglo-amerikkalaisen popmusiikin parhaat kaiut kietoutuvat lemmekkääseen syleilyyn. Maryland-yhtyeensä kanssa hän teki pari levyä valtakunnan kirkkaimpaan kärkeen kuulunutta poppia, siirtyi sitten kantrihenkisempään ilmaisuun Velvet-yhtyeineen,kunnes kieli vaihtui suomeksi ja yhtyeen nimeksi Samettivallankumous. Viimeisimpänä projektina hänellä on Sonik-yhtye. Kuuntele:

Ville Härkönen & Velvet
Samettivallankumous
Sonik


J

Janne Kalewi

Janne Kalewi on avaruudellisten äänimaailmojen piilossa pidetty mestari. Tämä synteettisten äänien guru ajautui Joensuuhun jostain etelästä vuosituhannen alussa, eikä ole nähnyt tarpeelliseksi täältä hävitä. Hyvä näin! Janne Kalewi on toiminut mm. Eläin-yhtyeen syntetisaattorinsuhistelijana, äänimiehenä sekä DJ:nä. Esimerkiksi taidegallerioissa soolona esiintynyt äänitaiteilija on aloittanut livenä esiintymisen vastikään, ja viimeinkin pitkään muhineet ja hyvin kypsyneet äänisäikeet jaetaan myös joensuulaiselle yleisölle.

Jolla

Jolla vie kuulijansa seilaamaan kiehtovalle mystiselle virralle taikametsien läpi. Jollan musiikissa on kiitettävä määrä nyansseja ja koukeroita, sen silti olematta raskassoutuista. Nyt loppuvat jo mielestä vene-aiheiset vertauskuvat, joten todettavaksi jää vain : Laiva lähtee, all aboard!
Hyppää Jollan kyytiin netissä: https://soundcloud.com/jollabandi

Joonas Aleksi

Joonas Aleksi on nuori Joensuussa asustava laulaja-lauluntekijä. Nuoren miehen sopivan rosoisissa mutta herkissä kappaleissa soi anglo-amerikkalainen folkperinne Dylanin ja Daven hengessä, mutta toisaalta esimerkiksi pianolla säestetty "Pyörä pyörii" tuo mieleen Yarin vuosimallia -79.

https:soundcloud.com/joonasaleksi


K

Kaasinen, Kalle

Tämän Nestor-yhtyeessäkin vaikuttaneen, nykyisin useimmiten soolona esiintyvän Liperin laululinnun tuoreita levytyksiä on kiitelty esimerkiksi Soundi-lehdessä. Vaikuttajikseen Kalle listaa muun muassa Neil Youngin ja Kauko Röyhkän, joskin hänen lauluistaan on kuultavissa vahvasti myös brittipopin ja yhdysvaltalaisten vaihtoehtorock-bändien läsnäolo.Desibeli.net kuvailee Kaasisen musiikkia sanoin "tumma, mutta elämänmyönteinen indiepop".

Niin uutta kuin vanhempaakin Kaasis-tuotantoa kuunneltavissa osoitteesta https://soundcloud.com/kallekaasinen

Kajo

"Kajo on kahden joensuulaisen muusikon jaettu näkemys siitä, mitä kaikkea arkistoja penkomalla, säveltämällä ja sovittamalla voi syntyä. Duon kappaleissa läsnä on niin väkevä suomalainen arkaainen mytologia, kuin röntyskälaulujen primitiivinen ilo."

Näin kuvailee meininkiään Ruut Hokkasen (laulu, viulu, harmooni) ja Risto Luukkosen (mandoliini, kitara, laulu) Kajo-duo, jota on kuultu esimerkiksi Joensuun musiikkitalven tapahtumissa. Kajon muusikot ovat tuttuja myös monille radio OiFM:n kuuntelijoille maan mainiosta Etnoteekki-ohjelmasta. Musiikkia ja lisätietoja osoitteista https://soundcloud.com/duo-kajo sekä http://duokajo.blogspot.fi/.

Kara Sis

Kara Sis on kuin raikas tuulahdus joelta! Omaa musiikkiaan
soittava Joensuulainen duo valloittaa kellopelillään kivittyneimmänkin sydämen!
Biisien aiheita ammennetaan ympäröivästä maailmasta ja syvistä aatoksista.
Kara Sis käyttää ilmaisussaan kaikkia värisävyjä, luoden tunnelmallisia
hetkiä ja voimakkaita tunnetiloja.

Emilia Sowah - laulu, kiipparit
Heidi Niinimäki - laulu, akustinen kitara

Mukana myös ihastuttava kellopeli ja muita erikoissoittimia.

https://soundcloud.com/karasis

Karttunen, Ville

Ville Karttusen yhtyeitä ovat mm. lastenmusiikkiyhtye Hullut Hattuset, sekä energisistä esiintymisistään tunnettu Ukkosmaine. Hän pyörittää myös omaa levy-yhtiötään Juki Recordsia, joka on ansiokkaasti tuonut esille joensuulaista musiikkia.

www.hattuset.net, www.ukkosmaine.com, www.jukirecords.fi

Kellokoski, Reetta-Mari

Rääkkylästä lähtöisin oleva kansanmuusikko Reetta-Mari Kellokoski on ollut monessa mukana. Kellokoski on säveltäjä ja sovittaja, joka on soittanut useissa erilaisissa kokoonpanoissa ja toiminut myös opettajana. Viime vuonna Kellokoski esiintyi muun muassa Rääkkylän Kihauksessa ja Duo Ruhje -kokoonpanolla Pori Folkissa. Joensuulaisyleisö sai nauttia hänen Eino Leinon runoihin sävelletyistä kappaleistaan ravintola Sointulassa viime kesänä. Kellokosken soittoa saadaan tänäkin vuonna kuulla myös Suomen rajojen ulkopuolella, kun keväällä on tiedossa esiintyminen Tartossa. Multi-instrumentisti Kellokoski taitaa niin harmoonin, pianon, kanteleen kuin haitarinkin.

https://soundcloud.com/reettamarikellokoski

Kemppilä, K.A.

K.A. Kemppilä on pöytälaatikkobiisintekijöiden huomaamatonta kermaa, jonka vuosikymmeniä kattavalle kaarelle sijoittuvat kipaleet hahmottavat miehistä sielunmaisemaa eeppisellä hitaudella ja rauhallisuudella.

https://soundcloud.com/kakemppila

Klevering, Jaap

"Jaap Klevering on ääni- ja esitystaiteilija. Hän toimii laajasti eri taiteenalojen parissa, etsien myös toimintaratkaisuja taiteenkentän ulkopuolella. Kosketuspintoja löytyy esim. tiede- ja sosiaalialoilta. Yli kolmenkymmenen vuoden ajan hän on suunnitellut, ohjannut ja esittänyt äänimaailmoja, musiikkia, tanssi- ja teatteriesityksiä, elokuvia, installaatioita ja muita taideprojekteja sekä opettanut ja ohjannut ammattilaisia ja harrastajia. Hollantilaissyntyinen Klevering on asunut ja työskennellyt Suomessa vuodesta 1983. Hän oli perustamassa Dodance - Center for new dance vuonna 1988. Hän oli ohjaava tanssin ja teatterin läänintaiteilija Lapissa vuonna 1991-1992, Outokummun ammattiopiston tanssitaiteenkoulutuksen johtaja vuonna 2001-2004 ja Lapin alueteatterin kuraattori vuonna 2010-2012. Taiteellista toimintaa on rahoitettu mm. Taiteen keskustoimikunnan ja EU:n kautta. Hänelle myönnettiin vuonna 1999 kolmivuotinen taiteilija-apuraha, vuodelle 2009 Suomen Kulttuurirahaston työskentelystipendi ja vuosille 2013-2015 Valtion taiteenkeskustoimikunnan myöntämä 3-vuoden taiteilija-apuraha." (www.kermastation.com)

Kononen, Suonna

Joensuulainen pitkän linjan folk & country- mies. Tutustu miehen tekemisiin osoitteessa www.suonna.net

L

Leia

Leia on kahden nuoren naisen muodostama laulajaduo, joka esittää tunnelmallista folk-, indie- sekä pophenkistä musiikkia.

Leia YouTubessa

 

M

Matti Sakari

Joensuulainen laulaja-lauluntekijä Matti Sakari Mikkelä julkaisee toukokuussa 2016 ensilevynsä. Matti Sakari on aiemmin esiintynyt useissa yhtyeissä, joista merkittävimpänä vuoden 2013 UMK-finalisti Rautakoura.

Matti Sakari esittää folkpohjaista akustista musiikkiaan, jonka keskeisiä elementtejä ovat juurevuus ja matkamiehen mietteet. Mies aloitti uransa 2008 Joensuussa ja jo seuraavana keväänä hän teki kolmen kuukauden soolokiertueen Pohjois-Amerikassa esittäen perinteistä suomalaista kansanmusiikkia.

Muutaman vuoden hiljaiselon jälkeen vuonna 2012 Matti Sakari alkoi jälleen tehdä soolokeikkoja ja myös sanoittaa säveltämiään kappaleita. Kun kappaleita alkoi olla tarpeeksi kasassa, niistä valikoitiin parhaat lauluntekijän ensimmäiselle albumille. Levy äänitettiin Joensuussa  joulukuussa 2015 - tammikuussa 2016 Heikki Marttilan (mm. Stella) johdolla ja mukana äänityksissä oli kasapäin paikallisia muusikoita avustamassa (mm. pedal steelisti Ilkka Vartiainen).

www.facebook.com/mattisakarisivu

Mieli

Mieli on neljän muusikon kollektiivi, joka herättää vanhat tarinat henkiin neljän lauluäänen, trumpetin, lyömäsoittimien ja kanteleen voimalla. Heilastelua, symbolismia ja rakkautta kumpuavat tekstit elävät tasapainossa sanattomien hetkien kanssa, joiden voima ja tunnelataus ovat kertomus jo itsessään. Mieli on:

Salli Anttonen - lyömäsoittimet, laulu
Erika Hammarberg - trumpetti, kornetti, flyygelitorvi, laulu
Riku-Pekka Kellokoski - konserttikantele, lyömäsoittimet, laulu
Tuuli Lukkala - laulu

Mustarinta

Mm. Highway Burns -yhtyeestä tuttujen soittajien tyylikäs americanan seutuvilla operoiva yhtye.

www.facebook.com/mustarinta

P

Perälä, Eini Annukka

Eini Annukka on diplomilaulaja, musiikin maisteri ja toimii tällä hetkellä Tohmajärven seurakunnan kanttorina. Eini Annukan CD "Unteni maa" vie matkalle Italiaan. Pääosin Francesco Paolo Tostin musiikkia sisältävällä levyllä "sopraano soi vapaana, ja korkeat äänet helisevät kirkkaasti" (Kouvolan Sanomien arvostelija). Hänen johdollaan toimii myös Tohmajärvellä ja Pohjois-Karjalassa lauluyhtye Dominantti.

www.einijamatti.net

Dominantti facebookissa

Dominantin tiedustelut ja esiintymispyynnöt: eini.larvi@pp.inet.fi

R

Rambling Rob Young

Blues-miehiin liittyy usein myyttisiä tarinoita, kuuluisimpana Robert Johnsonin ja paholaisen kohtaaminen tienristeyksessä. Rambling Rob Youngista tiedetään vain, että jotenkin mies on kulkeutunut  britteinsaarilta  maaseudulle jonnekin Joensuun lähistölle, ja niin jostakin noista Pohjois-Karjalan tuvista voi kuulla kantautuvan dobron svengaavan soundin…Rambling Robin musiikissa on bluesin lisäksi vaikutteita folkista ja monista muistakin tyyleistä.
Kuuntele osoitteessa http://soundcloud.com/rambling-rob-young

Rissanen, Kari

Kari Rissanen on tehnyt vuodesta 80 lähtien keskimäärin laulutekstin per viikko ja keikan per vuosi. Parhaiten toimintavalmiudessa akustisten soolokeikkojen lisäksi ovat vuonna 2013 perustettu Asiapitoinen Rock-Orkesteri (ARO) (Kari Rissanen, kitara ja laulu, Ville Tolppanen, basso ja taustalaulu, Pyry Hyvönen, rummut), sekä vuonna 1997 perustettu KARISTOKRATIA duo Risto "Rixi" Ryynäsen kanssa.

ARO facebookissa
 

S

The Spiral Quest

Lasse Rautiaisen luotsaama yhtye ei ole pelkästään yhtye, vaan myös internetsivu ja kertomusten sarja. Bändin musiikillista antia voisi artisteilta itseltään kysymättä verrata vaikkapa British Sea Poweriin tai Morrisseyn soolotuotantoon. Rautiaisen hieno lauluääni ja vibraatto puolestaan tuovat mieleen nuoren Elvis Costellon. Vaikka kuvailu on vaikeaa, pystyy ainakin sanomaan, että tämä bändi tekee mitä haluaa, ja milloin haluaa, ja miten haluaa: yhtye on esiintynyt niin sähköisenä kvintettinä, kuin erilaisina akustisinakin versioina ("sissikeikoilla") eri ympäristöissä.
Musiikkia ja spiraaleja osoitteessa www.thespiralquest.com. Nettisivuilla kuunneltavat kappaleet löytyvät myös yhtyeen tuoreelta Fragments-cd:ltä.

T

Tekramütisch

Outoja lauluja arjesta ja juhlan puutteesta.Varusteina banjo, dobro, kellopeli, rumpu, helistin, marakassi, Monotron, ukulele, viulu, vesitonkka, klassiset kitarat ja 2 knallia.

http://tekramutisch.blogspot.fi/

https://tekramutisch.bandcamp.com/

Teppo, Ilja

Ilja Teppo on laulaja-lauluntekijä, joka koskettaa sanoillaan ja sävelillään. Vaikka toisen polven taiteilijan soolotuotanto onkin vakavampaa Teppoa, mukana on runsaasti valon pisaroita sekä positiivista sarkasmia. Entuudestaan Ilja tunnetaan parhaiten hauskan Kaukolasipartion sekä vain venäjän kielellä esiintyvän Dusha Piteran laulajana ja biisien tekijänä.

Facebook

Funpandemia.fi

Tikkursby

Tikkursby on perustettu syksyllä 2011 Joensuussa Saarijärven kanteleiden eli
tikkukanteleiden innoittamana. Duon musiikissa kuuluukin tämän kanteleen monipuolisuus: energinen tikutus, pehmeä näppäily ja rytmikkäät bassoriffit. Tikkursbyn ohjelmistossa on sekä pelimannimusiikkia että arkaaisia kappaleita, joihin molempien soittajien laulu tuo myös oman lisäsävynsä.

www.facebook.com/tikkursby

www.soundcloud.com/tikkursby-duo

Tolvanen, Pasi

Pasi Tolvanen on joensuulainen laulaja-lauluntekijä jonka modernissa folk gospelissa persoonallinen kitaransoitto, omaleimainen lauluääni sekä elämänmakuiset ja koskettavat sanoitukset yhdistyvät kotoisaksi kokonaisuudeksi. Tolvanen on vaikuttanut toistakymmentä vuotta erilaisissa kokoonpanoissa rock-, kansanmusiikki- ja gospel-kentillä.

Facebook-sivut

V

Vanninen, Petri

Petri Vanninen on joensuulainen lauluntekijä ja laulaja. Tutustu artistiin kotisivuilla:

https://sites.google.com/site/vanninenmusiikki/

Y

Yksinäinen ihminen

"Yksinäinen ihminen on itseensä ja ihmiskuntaan turhautunut, omaan kuolevaisuuteensa yhtä aikaa seesteisesti ja kauhulla suhtautuva pohdiskelija. Hän kuulee ääniä, muttei ole asiasta erityisen huolissaan vaan enemmänkin utelias. Häntä syytetään suunnilleen kaikista mahdollisista rikoksista ja hän odottaa tuomiotaan Odotushuoneessa yhdessä muiden syytettyjen kanssa. Yksinäisen ihmisen nimi saattaa olla Kaarlo."

Tutustu Yksinäiseen ihmiseen Facebookissa.