Aineistoja ja palveluja kouluille

Aineistopaketit

Opettaja voi pyytää lähikirjastosta materiaalipaketteja eri teemoista tai oppimisprojektiin liittyen. Koko Vaarakirjastoalueen aineisto on käytettävissä. Samat teemat ja opetuskokonaisuudet ovat kuitenkin käytössä useissa kouluissa samaan aikaan, joten toive kannattaa esittää hyvissä ajoin ennen kuin materiaalia tarvitaan.
 

 Muistelu- ja teemalaukut

Vaarakirjastossa on lainattavissa paikallishistoriaan liittyviä teemalaukkuja eri aiheista: lapsuuden leikit, koulunkäynti, elinkeinot, sauna... Lisäksi materiaalilaukkuja on koottu tunteiden ympärille. Laukkujen vanhat esineet ja niiden ympärille kootut tarinat sopivat usean oppiaineen opetusmateriaaliksi.
Muistelulaukut
Tunnelaukut


 Lukukoirat

Koiralle ääneen lukeminen on suosittu tapa harjoitella lukemista. Koira kuuntelee arvostelematta, koiran läsnäolo rentouttaa ja lisää mielihyvähormonien toimintaa. Vaarakirjastoissa on jo useita lukukoiria joille kaikenikäiset voivat varata rauhallisen lukuajan.

Lisätietoja lukukoirista

 

 Kirjasto mukana koulun arjessa ja tapahtumissa

Kun koulu on järjestämässä tapahtumaa, teemapäivää tai monialaista oppimiskokonaisuutta, kannattaa olla jo suunnitteluvaiheessa yhteydessä lähikirjastoon. Kirjastot ovat mukana erilaisissa tapahtumissa myös seiniensä ulkopuolella, muun muassa jokavuotisessa SciFest-tiedefestivaalissa Joensuu Areenalla.
 

 Kirjasto harjoittelupaikkana

Oppilaat ovat tervetulleita kirjastoihin TET-harjoitteluun. Työtehtäviin voi sisältyä esimerkiksi hyllyttämistä ja aineiston järjestelyä, asiakaspalvelua soveltuvin osin, näyttelyjen kokoaminen, viestintätehtäviä sekä tapahtumien toteuttamiseen osallistumista. Oppilaan omat toiveet ja harrastuneisuus otetaan huomioon.
 

 Kirjasto näyttely- ja esitystilana

Kirjastot tarjoavat erikokoisia näyttely- ja esitystiloja oppilastöille. Kirjastoissa on erilainen valikoima vitriinejä, ripustusmahdollisuuksia ym. varusteita sekä esitystilaa. Kirjastossa vanhempien ja muiden perheenjäsenten on helpompaa tulla tutustumaan oppilaiden töihin. Kirjasto myös avustaa tiedottamisessa.

 

Kansainvälisyyttä kirjastosta

Kirjasto on mukana kansainvälisissä hankkeissa, mm. Sister Libraries -toiminnassa jonka kautta voi saada koulu+kirjastoparin kumppaniksi. Tarjoamme myös kirjavinkkauksia englannin kielellä (ensisijaisesti Joensuun alueella). Lisätietoja lähikirjastosta tai Ulla Pötsöseltä, ulla.potsonen@jns.fi, 050-3036632.